Kuinka pitää bakteerit loitolla kodin sydämestä?

Vilinä ja vilske keittiössä kasvaa, kun arki alkaa. Lue helpot vinkit kodin käytetyimmän tilan puhtaana pitämiseksi.

Ruoan valmistuksessa keittiön pinnoille kertyy helposti likaa, josta kannattaa hankkiutua mahdollisimman tehokkaasti eroon. Muutamilla viikottaisilla rutiineilla keittiön hygienia pysyy hyvänä eivätkä bakteerit pääse leviämään.

Keittiön tasot

Puhdista keittiön tasot välittömästi niiden käytön jälkeen. Bakteerit voivat muhia tasoilla pitkään, jos et muista pyyhkiä esimerkiksi leivonnassa syntyneitä roiskeita, kuten raakaa kananmunaa pois.

Leikkuulaudat

Lasiset ja muoviset leikkuulaudat ovat puisia hygieenisempiä. Pyri erottelemaan laudat niiden käytön mukaan eli hanki lihalle, kalalle, vihanneksille, sipulille ja leivälle omat leikkuulaudat. Pese lauta heti käytön jälkeen joko käsin tai koneessa. Materiaalista riippumatta kovassa käytössä ollut lauta kannattaa vaihtaa uuteen, koska veitsen tekemät naarmut houkuttelevat bakteereja.

Tiskirätit ja -sienet

Vaihda tai pese tiskirätit ja keittiöliinat usein. Tiskisienet kuten rätitkin kannattaa käyttää pesukoneessa mahdollisuuksien mukaan. Paperisten liinojen tai talouspaperin käyttämistä kannattaa suosia käsien pyyhkimiseen etenkin raakaa lihaa käsiteltäessä.

Veitsiteline

Älä koskaan laita kosteita ja likaisia veitsiä puiseen ja umpinaiseen telineeseen. Huonosti kuivatut veitset aiheuttavat helposti telineeseen hometta. Umpinaista veitsitelinettä parempi säilytyspaikka on esimerkiksi magneettinen teline, missä homeen vaaraa ei ole.

Tiskiallas

Huuhtaise allas aina tiskinpesuaineella käytön jälkeen. Jos olet käyttänyt ruoan valmistuksessa raakaa lihaa, kannattaa tiskiallas huudella erityisen tarkasti.

Älä jätä tähteitä pöydälle

Keittiössä jälkien siivoaminen voi viedä kaiken huomion. Pyri kuitenkin laittamaan tähteeksi jääneet ruoat ja aamupalatarvikkeet mahdollisimman pian takaisin jääkaappiin.

MTV3 Koti:

Lähde: Health Magazine

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat