Kuinka kauan äänestyskopissa saa olla ja muut nippelitiedot

Vaalien parissa puuhastelee tuhansia vapaaehtoisia avustajia. Vaalivirkailijan työ äänestyspaikoilla on ulkopuolisin silmin leppoisaa, mutta vaatii tarkkuutta ja herpaantumatonta huomiota. Eikä palkkakaan mikään huono ole.

– Se on vaalilautakunnan jäseneltä 190 euroa per toimituspäivä, Helsingin kaupungin vaalilautakunnan sihteeri Timo Lindén kertoo.

Esimerkiksi opiskelijalle vaalivirkailijan työ tuo mukavat lisäeurot opintotuen jatkeeksi.

Vaalivirkailijan paikkaa haetaan puolueiden toimistoista. Helsingissä paikkoja oli auki ennen vaaleja yli 2000.

– Kiinnostuneet ottavat yhteyttä puoleisiin ja sitä kautta vaalivirkailijat nimetään, Lindén jatkaa.

Vaalivirkailijan tehtävään ei ole juurikaan rajoitteita, toisin kuin ehkä olettaisi. Riittää, että virkailija on täysi-ikäinen ja asuu sillä paikkakunnalla, josta tehtävää hakee.

Pienet rikkeet eivät siis näytä estävän vaalilautakunnan jäsenen työtä. Vaikka puolueet valitsevat henkilöt tehtäviin, ei työn saaminen vaadi puolueen jäsenkirjaa.

Ihan kylmiltään henkilöllisyyspapereita tarkistamaan ja vaaliuurnan kansia aukomaan ei tarvitse lähteä.

– Oikeusministeriöstä tulee lautakunnan puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle ohjekirja ja sitten tietysti omaohjaus siihen päälle vielä.

Äänestykoppiin ei saa mennä retkelle

MTV3:n uutiset sai vinkin tapauksesta, jossa äänioikeutettu oli innostunut taiteilemaan äänestyslipukkeeseensa ja aikaa äänestyskopissa oli kulunut parisenkymmentä minuuttia. Helsingin kaupungin vaalilautakunnan sihteeri Timo Lindén kertoo, että mitään minuuttirajaa äänestysnumeron kirjoittamiseen ei ole.

– Vaalilautakunta sitten paikanpäällä päättää, milloin on syytä puuttua. Jos alkaa syntyä jonoja ja ruuhkaa, silloin tietysti puututaan. Vaalisalaisuutta kunnioittaen kysellään sanallisesti, että onko kaikki ok.

– Eihän sinne nyt tietenkään voi aamukahdeksasta iltakahdeksaan asti linnoittautua, Lindén naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat