Kuinka elää vuosi kuluttamatta yhtään rahaa?

Greta Taubert katseli isoäitinsä ruokapöytää. Tarjolla oli leipiä, piirakoita, kakkuja ja keksejä, vaikka tuhdista lounaasta oli vasta muutama tunti.  

– Pyysin saada vähän maitoa. Mummo lateli eteeni suklaan, banaanin, vaniljan ja mansikan makuisia pulvereita maitoon lisättäviksi, hän muistelee.  

Sunnuntaisesta kyläilystä mummon luokse alkoi vuoden kestävä elämä yltäkylläisen kulutusyhteiskunnan ulkopuolella. Vapaana toimittajana työskentelevä Taubert halusi syödä, juoda ja vaatettaa itsensä käyttämättä senttiäkään. Häntä kiinnosti nähdä, miten kävisi, jos nykyinen talousjärjestelmä romahtaisi.  

Vuoden aikana Taubert hankki vaatteita vaihtotoreilta ja viljeli syötävää yhteisöpuutarhassa. Lomallaan hän liftasi Barcelonaan, jossa majapaikka löytyi vallatusta talosta. Hygieniatuotteet, kuten sampoon, hän valmisti itse.  

– Aloin näyttää neandertalilaiselta. Silloin ystäväni sanoivat, että olen mennyt liian pitkälle, hän kertoo nauraen.  

”Enemmän, enemmän, enemmän”  

Taubert teki kokemuksestaan kirjan Apokalypse Jezt. Teoksen nimi on saksaksi sama kuin Francis Ford Coppolan elokuvan Ilmestyskirja. Nyt.  

Vuoden aikana Taubert tapasi monenlaista väkeä aina nykypäivän hipeistä maailmanlopun odottajiin. Teoksessaan hän muistelee humoristisesti esimerkiksi kompostikäymälöiden hienouksista käymiään keskusteluja.  

Valinnalla on myös vakava puoli. Vuonna 2012 Saksassa seitsemän miljoonaa tonnia ruokaa päätyi roskiin. Henkilöä kohti määrä on yli 80 kiloa.  

Taubert huomauttaa, että talousjärjestelmämme perustuu päättymättömän kasvun ajatukselle. Ekologinen maailma on kuitenkin rajallinen.  

– Mantra ”enemmän, enemmän, enemmän” ei vie meitä kovin pitkälle.  

Taubertin mukaan talouskriisi on lisännyt ymmärrystä nykyisen talousjärjestelmän rajoitteista. Nyt vallalla on vähemmän on enemmän -ajattelu, joka näkyy esimerkiksi ruoan jakamiseen tarkoitettuina nettisivuina ja palveluiden vaihtamisella keskenään ilman, että välissä liikkuu rahaa.  

Vaikka vuoden mittainen kokeilu päättyi, Taubert ei aio unohtaa oppimaansa. Deodorantteja ja hammastahnoja hän ei silti enää tee itse.  

–Olen helpottunut, etten enää elä niin radikaalisti.  

Lue myös:

    Uusimmat