Mainos

Kuinka alkoholi sopii lapsiperheen joulujuhlaan?

Alkon vuosittainen myyntipiikki huipentuu jouluvalojen loisteeseen, mutta miten alkoholi sopii lapsiperheen juhlaan?

– Kysymys on monisyinen, ja siihen vaikuttavat aina lapsen ikä ja kehitystaso. Ei ole mitään tiettyä promillerajaa, joka lapsiperheissä olisi ok, vastaa projektikoordinaattori Janne Takala A-klinikkasäätiöstä.

Takalan mukaan pieni lapsi saattaa kokea aikuisen viattomankin humalatilan ahdistavaksi. Myös alkoholin paha haju saattaa järkyttää.

Aikuisten hillitty alkoholinkäyttö voi vaikuttaa jopa myönteisesti nuorten asenteisiin. Tällöin juominen ei ole humalahakuista.

Huomioi nämä asiat

- Keskustele alkoholinkäytöstä ja sen aiheuttamista peloista avoimesti ja rehellisesti.

- Huomioi lapsen ikä ja kehitystaso.

- Varmista, että perheestä vähintään yksi aikuinen on jouluna selvin päin, jotta lapsi kokee olonsa turvalliseksi.

- Jos juomisesta tulee ongelma, hae apua ajoissa.

– Jos aikuiset ryyppäävät, nuoren kokemaa häpeää ei välttämättä lievitä, vaikka hän tietäisi monta muutakin samanlaista kotia.

Takala toteaa näennäisesti hyvin pärjäävänkin nuoren toivovan huolenpitoa vanhemmiltaan.

Asetu lapsen asemaan

Takalan mukaan jälkikasvun hyvinvoinnin kannalta merkityksellisintä on kodin ilmapiiri. Humalatila on omiaan aiheuttamaan riitaa ja sanaharkkaa, joka synnyttää lapsessa pelkoa ja ahdistusta. Nuoret puolestaan ovat kuvanneet kokeneensa yksinäisyyttä aikuisten juhliessa tahollaan.

Perhe- ja psykoterapeutti Outi Ståhlberg Mielenterveyden keskusliitosta kehottaa vanhempia asettumaan lapsen asemaan ja pohtimaan empaattisesti, miltä humala lapsen näkökulmasta näyttää.

– Tämä on usein vaikeaa, varsinkin jos alkoholi on ongelma ja oma juomishalu menee lapsen tarpeiden edelle, Ståhlberg sanoo.

Varsinaisten päihdeongelmaisten ohella hän on huolissaan tavallisista perheistä, joissa juominen lipsahtaa pitkinä pyhinä yli.

– Tarkoitus ei ole syyllistää niitä, jotka nauttivat alkoholia kohtuudella. Rajan pohtiminen on kuitenkin kaikille tärkeää, hän pohtii.

Koska jouluun liittyy paljon odotuksia, myös pettymykset voidaan kokea tavallista rajumpina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.