Mainos

Kuin mafia jäällä – tällaista on käskyttäminen jääkiekossa

Kovista otteista ja tappeluista tunnettu jääkiekkoilija Pasi Nielikäinen avasi Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa jääkiekon käskytyksen saloja. Nielikäinen vahvistaa, että häntä on kehotettu urallaan tappelemaan. Jokerien ja HIFK:n viimeisintä kahakkaa Nielikäinen pitää kuitenkin voimakkaana ylilyöntinä.

– Kyse on ollut käskyttämisen sijaan kehottamisesta ja psykologisesta sodankäynnistä. Siitä, mitä koutsi haluaa, Nielikäinen selvittää.

Nielikäisen mukaan valmentajat sopivat usein jo ottelua edeltävän päivän palaverissa vastustajan ”muistuttamisesta”, jos tunteet ovat kuumenneet joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa. Usein pelkkä muistuttaminen riittää.

– Käydään sanomassa, että pelaa puhtaasti, tai voidaan pelotella, että jos kosket kiekkoon niin sut taklataan katolle. Niin kuin mafia jäällä, Nielikäinen kuvailee.

Ohjeita muistuttamisesta annetaan Nielikäisen mukaan sekä koko pukukopin kuullen että kahden kesken valmentajan ja pelaajan välillä.

Nielikäisen mukaan myös European Trophyn Jokerit–HIFK-ottelun nujakoista oli sovittu jo joukkueiden edellisen ottelun perusteella. Siinä Jokerien Jarkko Ruutu kohteli kaltoin HIFK:n Iiro Pakarista. HIFK:n Ilari Melart hyökkäsikin Ruudun kimppuun heti ottelun alussa.

– Uskon itsekin muutaman pelin sutanneena, että jos (Jarkko) Ruudun päälle käydään, niin sitten tulee aika toimia. Mutta mielestäni (Semir) Ben-Amor valitsi väärän kohteen (Ville Peltosen), Nielikäinen arvioi Jokerien pukukopin puuhia.

Suomessa tappelijan on osattava pelatakin

Kokeneena tappelijana Nielikäinen haluaa silti muistuttaa, ettei Suomessa pelaa varsinaisia tappelijoita.

– Niitä on Pohjois-Amerikassa ja jonkin verran Venäjän liigassakin. Täällä kovan pelaajan pitää pystyä myös pelaamaan, mutta myös puolustamaan omiaan.

– Pohjois-Amerikassa tappelusta saa viiden minuutin jäähyn, eikä tappelua käsitellä enää eduskuntatalolla, Nielikäinen murjaisee.

Ennalta sovituissa kiekkotappeluissa on Nielikäisen mukaan pääosin kyse showsta todellisen vihanpidon sijaan. Vammat kuuluvat kuvaan, vaikka pahempia loukkaantumisia tulee tavallisissa pelitilanteissa.

– Kyllä Heleniuksen Sami on lyönyt minulta poskiluun sisään, tulee leikkauksia, tikkejä, mustia silmiä, hampaitakin lähtee.

Nielikäinen kertoo, että ainakin hänen puolestaan tappelut jäävät kaukaloon. Hän perustelee kiekkoilijarooliaan muun muassa synnyinseuduillaan.

– Minä olen pieneltä kylältä Nivalasta kotoisin, niin totta kai sitä piti kannukset aikoinaan hankkia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.