Mainos

Kuilu esimiehen ja alaisen välillä kasvaa Ruotsissa

Ruotsalainen yritysjohtaja ansaitsee yli 50 kertaa enemmän kuin teollisuustyöntekijä. Ero johdon ja työntekijöiden välillä ei koskaan ole ollut suurempi, käy ilmi Ruotsin ammattijärjestöjen keskusliiton LO:n selvityksestä.

Järjestön ekonomit ovat vuodesta 1950 lähtien vertailleet valtaeliittiin kuuluvien 198 ihmisen palkkoja. Mukana on sekä taloudellista, poliittista että virkamiesjohtoa. LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin esitteli selvityksen keskiviikkona Dagens Nyheter -lehdessä.

Isoimmat tienestit ovat yritysjohdolla. Vuonna 2007 yritysjohtajat pääsivät keskimäärin 51 teollisuustyöntekijän palkkaan, kun vuonna 1950 he joutuivat tyytymään puoleen tästä. Kärkipalkat ovat vielä asia erikseen: johtaja voi parhaimmillaan ansaita useita satoja kertoja työntekijän palkan.

Muulla eliitillä palkkataso on paljon vaatimattomampi. Niin sanottu demokraattinen eliitti eli esimerkiksi valtiopäivien, hallituksen ja kuntien johtohenkilöt ansaitsee seitsemän kertaa enemmän kuin teollisuustyöntekijä. Vuonna 1950 palkkaero oli nelinkertainen.

Korkeat virkamiehet, yliopistojen ja median johto sekä valtionyritysten johto tienaavat seitsemän ja puoli kertaa teollisuustyöntekijän palkan - kuten myös vuonna 1950.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.