Mainos

KTV: Paikalliset säästösopimukset eivät pelasta kuntien taloutta

Kunta-alan ammattiliiton KTV:n mielestä paikallinen työehtosopiminen on tärkeä osa kunnallista sopimusjärjestelmää. Sopimuksia pitäisi kuitenkin solmia myös niissä kunnissa, joissa ei ole taloudellisia vaikeuksia. Nykyisellään paikallinen sopiminen tarkoittaa liian usein paikallista säästämistä.

Liiton mukaan säästösopimuksia voidaan tehdä vain osana kuntien talouden hallintaohjelmaa, sillä kuntien ongelmat ovat rakenteellisia ja säästösopimuksilla pystytään parhaimmillaankin vain ostamaan aikaa rakenteiden korjaamiseen. KTV:n mukaan tänä vuonna paikallisia säästösopimuksia on tehty 66 kunnassa tai kuntayhtymässä. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa lomarahan vaihtumista lomapäiviksi. Tällä tavalla on säästetty alle kaksi prosenttia palkoista. Henkilöstöään lomauttaa 85 kuntaa ja kuntayhtymää.

Liitto haluaa paikallisten sopijaosapuolien yhdessä määrittelevän kunnan talouden tilan. Se muistuttaa siitä, että talouden parantamistyöhön on saatava mukaan kaikki henkilöstöryhmät. Kuntien olisi myös ennakkoluulottomasti arvioitava kuntaliitosmahdollisuuksia sekä kuntien yhteistyötä. Paikallisia sopimuksia solmittiin viime vuonna noin sata. Parhaissa yhdistyivät työnantajan tavoite taata tuotannon ja palvelujen sujuvuus sekä työntekijöiden työajan joustotarpeet.

Raumalla tänään ja huomenna pidettävän kunnallisen työmarkkinaseminaarin ensimmäisen päivän aiheina olivat kunnallistalous ja sopimuspolitiikan haasteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.