Mainos

KTV lykkäisi järjestelyvaran vasta vuodelle 1999

Kuntien palveluksessa olevia työntekijöitä edustava SAK:lainen Kunta-alan ammattiliitto KTV haluaisi täsmennyksiä SAK:n maanantaina esittämiin tupotavoitteisiin. KTV:n hallitus haluaa SAK:n sopimustavoitteista poiketen järjestelynvaran painottuvan vasta vuodelle 1999, jolloin työn vaativuuden arviointi, ja sen pohjalta määräytyvä palkan osuus olisi paremmin selvillä.

KTV:n tänään koolla ollut hallitus esitteli päätöksiään liiton sopimustavoitteista Helsingissä kokoontuvalle edustajistolle. KTV on huolissaan erityisesti SAK:n palkkatavoitteiden ns. järjestelyvarasta, jolla korjataan liittojen alakohtaisia epäkohtia, kuten naisvaltaisten alojen palkkoja.

SAK ehdottaa jo ensi vuodelle 0,6 prosentin järjestelyvaraa ja 0,4 prosentin tasa-arvoerää, jolloin näitä ei vuonna 1999 jaettaisi lainkaan. KTV:n hallitus totesi tiistaina tukevansa laajaa tulopoliittista sopimusta.
-Tupo-linjan jatkamisen puolesta puhuu parhaiten voimassa olevan tupon hyvät kokemukset - työttömyyden liian hidasta laskua lukuunottamatta, sanoi KTV:n puheenjohtaja Jouni Riskilä (sd.)
Vaikka ansionkehitystarkastelun tulokset saadaan vasta kuun lopussa, myös ansiokehitys näyttää Riskilän mukaan nykytupon ansiosta pysyneen eri alojen välillä varsin tasaisena.

Kuntien verotulon vähennys huolestuttaa

Nyt tekeillä olevassa tupo-sopimuksessa KTV:tä huolestuttaa palkansaajien verokevennyksistä aiheutuvat kuntien tulojen vähennykset. Julkiset palvelut ja sosiaaliturva tulisi SAK:n ja KTV:n mielestä turvata siirtämällä verotuksen painopistettä kiinteistö-, pääoma-, varallisuus ja ympäristöverojen suuntaan.

Palkkakysymysten ohella KTV:tä puhuttavat myös luottamusmiesten asema ja irtisanomis- ja lomautusperiaatteet. KTV vaatii mm. selviä pelisääntöjä määräaikaisten palvelusuhteiden käytöstä.
-Työnantajan tulisi määräajoin, ainakin kerran tai kaksi kertaa vuodessa tiedottaa lomautustarpeista ja niiden perusteista. Sen pohjalta voitaisiin käydä tilanteesta neuvotteluja sanoo KTV:n toinen puheenjohtaja Eija Lehto-Kannisto (sd.)

Työnantajan tiedotusvelvoite on KTV:n tavoitteissa hieman lievempi kuin muut SAK:n piirissä esitetyt vaatimukset neuvotteluista työntekijäpuolen kanssa. Myös KTV:n tarpeet luottamusmiehen roolin suhteen eroavat SAK:n vaatimuksista. KTV puhuu laveammin "henkilöstön edustajista" edunvalvonta-asioissa. Varsinaisten luottamusmiesten ohella muutkin työntekijät voisivat osallistua asioiden hoitoon.

KTV on Suomen suurin ammattiliitto. Liitossa oli viime vuoden lopulla 231588 jäsentä, mutta määrä on kääntynyt laskuun kuntien vähentäessä työntekijöitään. KTV on myös maan suurin naisten ammattiliitto, sillä jäsenistä 70,1 prosenttia eli yli 162000 on naisia.
(STT) 18:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.