Mainos

KTM supistamassa kuluttajaneuvontaa

Kauppa- ja teollisuusministeriö suunnittelee rajuja supistuksia kuluttajaneuvonnan palvelupisteiden määrään. Jos suunnitelma toteutuu pisteiden määrä vähenee yli sadasta jopa pariinkymmeneen.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on karsimassa rajusti kuluttajaneuvonnan palvelupisteitä. Ministeriö valmistelee neuvontapisteiden määrän vähentämistä 20-30:een, kun tällä haavaa neuvontaa saa noin 110 pisteestä.

Samalla kuluttajaneuvonta siirtyisi kuntien vastuulta valtiolle ja käytännössä maistraattien palvelupisteisiin. Kaikista maistraattien lähes 60 palvelupisteestä neuvontaa ei kuitenkaan saisi, vaan se keskitettäisiin suurempiin yksiköihin.

Muutoksia perustellaan sillä, että valtaosa kuluttajaneuvonnasta voidaan hoitaa puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalvelussa. Harkinnassa on myös keskitetty puhelinpalvelukeskus, joka ohjaisi puhelut kuluttajaneuvojille tai kuluttajavirastoon.

- Kokonaisuudessa tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää hyvin kirjavaa kuluttajaneuvontaa. Joissain kunnissahan kuluttajaneuvontaa hoitaa nyt sivutoimisesti kunnanjohtaja tai palopäällikkö, kuvaili kaupallinen neuvos Ilkka Cantell kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

- Ei kuluttajaneuvonta ole nytkään kaikilla kävelymatkan päässä. Jatkossakin mahdollisuutena olisi järjestää erikseen tapaamisia yhteispalvelupisteisiin, joita on toista sataa, Cantell jatkoi.

Yhtenäisempää neuvontaa tavoitellaan sillä, että kuluttajaneuvontaa alkaisi selvemmin johtaa kuluttajavirasto. Sille siirtyisi myös neuvonnan tulosohjaus.

Neuvoja myös pienyrittäjille

Kuluttajaneuvonnan sisältö laajenisi kattamaan pienyrittäjille annetun neuvonnan. Kuluttajariitatilanteissa yrittäjiä ei kuitenkaan välttämättä avustettaisi.

- Ajatuksena on ennaltaehkäistä riitoja antamalla yrittäjille neuvontaa kuluttajien oikeuksista. Jotkut kuluttajaneuvojat opastavat yrittäjiä jo nyt, Cantell sanoi.

Kuluttajaneuvonnan sijoittamisesta maistraatteihin päätettiin tänään raporttinsa luovuttaneessa sisäministeriön työryhmässä. Sijoituspaikasta jouduttiin äänestämään, sillä kauppa- ja teollisuusministeriö oli aiemmin kaavaillut neuvonnan siirtämistä lääninhallituksiin.

- Koska eriävää mielipidettä ei jätetty, niin tältä pohjalta edetään, sanoi Cantell.

Muutosten on tarkoitus astua voimaan vuonna 2009. Kauppa- ja teollisuusministeriöstä lakiehdotus lähtee eteenpäin nopeimmillaan tämän vuoden puolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.