KTM: Sähkön säännöstelyyn tuskin tarvetta

Sähkönkulutus nousi uuteen ennätykseen. Aamulla koko maan sähköntuotannon kapaisteetti oli käytössä.

Viranomaiset, kantaverkkoyhtiö Fingrid ja jakeluyhtiöt ovat varautuneet toimimaan mahdollisen sähkön tehopulan uhatessa, kertoo kauppa- ja teollisuusministeriö. YlijohtajaTaisto Turusenmukaan sähkönsäännöstelylle ei todennäköisesti ole tarvetta.

Sähkönkulutus nousi uuteen ennätykseen kovan pakkasen vuoksi. Kulutus kohosi korkeimmillaan noin 15 000 megawattiin. Kulutuksen ennustettiin ylittävän 15 000 megawattia sekä tämän päivän että huomisen huippukulutuksen aikana.

Fingrid pyysi aamulla käyttöön 75 megawattia tehoreservilain mukaista huippukapasiteettia. Koko Suomen sähköntuotannon kapasiteetti oli käytössä. Huippukulutuksesta lähes 3150 megawattia katettiin sähkön tuonnilla.

Kulutuksen kasvu nosti Suomen sähkön markkinahinnan tänään korkeimmillaan yli 10,7 senttiin kilowattitunnilta. Päivän aluehinta kohosi 4,3 senttiin kilowattitunnilta. Pohjoismaiden sähköpörssin järjestelmähinta nousi 3,5 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkön kulutus koko Pohjoismaiden markkina-alueella kasvoi alkuviikon aikana reippaasti. Kulutus kohosi tämän aamun huippukulutustunnin aikana keskimäärin noin 66 000 megawattiin eli 4000 megawattia suuremmaksi kuin maanantaina. Viikon vaihteesta se kasvoi yli 16 000 megawattia.

"Edellistalven kokemus opetti varautumaan"

KTM korostaa, ettei ministeriö antanut tehopulatiedotetta. Tilanne on seurannassa ja hallinnassa. Sähkönhankintajärjestelmä pystyy suurella todennäköisyydellä vastaamaan kohonneeseen sähkönkulutukseen, sanoo Turunen.

- Voimalaitosten mahdolliset tekniset viat voivat tietysti heikentää järjestelmää. Tuontiin voi samoin tulla rajoitteita viejämaiden omista tehotilanneongelmista. Tuotantokapasiteetissa ei ole tiedossa merkittäviä tuotanto-ongelmia eikä tuonnissa ole näkyvissä muita ongelmia tiedossa olevan Ruotsin ja Suomen välisen rajoitteen lisäksi, Turunen toteaa.

Jyväskylässä sattuneen Rauhalahden voimalan käyttöhäiriön vuoksi kaupungin kaukolämmitys kävi viimeyönä kriisirajalla. Kaukolämmön veden lämpötila ehti laskea 30-35 astetta normaalia alhaisemmaksi.

Turusen mukaan sähköjärjestelmä on varautunut toimimaan äärimmäisissäkin olosuhteissa ja viranomaiset, Fingrid ja jakeluyhtiöt ovat varautuneet toimimaan tehopulan mahdollisesti uhatessa.

- Edellisen talven kokemukset ovat opettaneet parantamaan toimintaa. Vuodenvaihteessa käyttöön otettu tehoreservijärjestelmä toi 600 megawattia kapasiteettia nopeaan toimintaan, mainitsee Turunen. Uusi siirtoyhteys Virosta monipuolistaa tuontia ja sähkön markkinaehtoisen kysyntäjouston mahdollisuudet ovat paremmin tiedossa.

Tilanteen vaatimaa toimintaa on Turusen mukaan suunniteltu viranomaisten ja toimijoiden kesken ja tiedonvaihdosta on sovittu. Sähkönsäästö on erityisesti tässä tilanteessa suositeltavaa, hän huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat