Mainos

KTM julkisti päästöoikeusehdotuksensa

Kauppa- ja teollisuusministeriön ehdotus Suomen päästöoikeuksien kokonaismääräksi on noin 18 prosenttia pienempi kuin arvioidut hiilidioksidipäästöt.

Suomen päästöoikeuksien kokonaismääräksi vuosille 2008-2012 ehdotetaan 198 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan summa on noin 18 prosenttia vähemmän kuin kaudelle arvioidut hiilidioksidipäästöt.

Tiedot ilmenevät jakosuunnitelmaesityksestä, jonka ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle. Kokonaismäärästä kuusi miljoonaa hiilidioksiditonnia ehdotetaan varattavaksi uusille osallistujille kuten uusille laitoksille tai nykyisten laajennuksille. Päästöoikeudet ehdotetaan edelleen jaettavaksi maksutta.

Tuoreen esityksen luvut ovat suunnilleen samoja, jotka sisältyivät jo toukokuussa julkaistuun työryhmämietintöön.

Käytännössä päästöoikeuksien kokonaismäärä vuotta kohden pienenee nykyisestä seuraavalla päästökauppakaudella. Nykymäärä on noin 45 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuodessa, kun lähivuosille esitetty määrä jää alle 40 miljoonaan tonniin. Ministeriön mukaan leikkaus noudattaa Suomen päästötavoitteita.

Esitys sisältää jakosuunnitelman teollisuuden eri aloille. Suhteessa eniten aiemmasta supistettaisiin sähkön lauhdetuotannon päästöoikeuksia. Lisäksi oikeuksia nipistettäisiin ainakin kaukolämmöntuotannolta ja siihen liittyvältä sähköntuotannolta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.