KTM hylkäsi United Powerin merikaapelihakemuksen

Hylkypäätöstä perustellaan mm. sillä, että merikaapelihanke vaikuttaisi Suomen sähköomavaraisuuteen.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on hylännyta United Powerin hakemuksen 1000 megawatin merikaapelin rakentamisesta Venäjältä Suomeen. Hakija ei ministeriön mukaan pystynyt osoittamaan sähkön riittävän häiriötöntä saatavuutta kaikissa tilanteissa ja kaapeli olisi edellyttänyt noin 1,5 miljardin euron vahvistusinvestointeja Suomen voimajärjestelmään ja kantaverkkoon.

Lopputuloksen kannalta ehkä tärkein asia oli kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan merikaapelihankkeen vaikutus sähköomavaraisuuteen. Energia- ja ilmastostrategian mukaan sähköhuollon riittävä omavaraisuus otetaan huomioon harkittaessa uusia tuontijohtoja koskevia lupia.

Kauppa- ja teollisuusministeriö teki kielteisen päätöksen hakemuksesta aamupäivällä. Sitä ennen Pekkarinen vei KTM:n päätöksen tiedoksi hallituksen talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan.

United Powerin neuvonantaja Kari Nars sanoo yhtiön olevan pettynyt KTM:n päätökseen, joka hänen mukaansa tuli yllätyksenä. UP harkitsee Narsin mukaan vakavasti valittamista päätöksestä. Siitä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

-Yhtiö ei kuitenkaan luovu pitkään ja huolella valmistelemastaan hankkeesta, vaan pyrkii edistämään sitä kaikin käytettävissä olevin keinoin, Nars sanoi. Jatkotoimista on hänen mukaansa ennenaikaista sanoa mitään. United Power palaa asiaan tammikuun puolella.

Merikaapeli olisi nostanut tuonnin osuuden noin 22 prosenttiin Suomen sähkön kulutuksesta. Nars sanoi tiista järjestetyssä United Powerin tiedotustilaisuudessa, että "78-80 prosentin omavaraisuus tuntuu aika turvalliselta.

KTM: Kaapeli uhka toimitusvarmuudelle

KTM sanoi päätöksen perusteluissa, että johdon rakentaminen olisi ristiriidassa sähkön toimitusvarmuuden ja energiahuollon varmuuden turvaamisen kanssa. Sähköverkkoon olisi tarvittu sen takia suuret lisäinvestoinnit.

Pekkarisen mukaan merikaapelihanke ei täytä sähkömarkkinalain vaatimuksia eikä sen toteuttaminen olisi sähkömarkkinoiden kehityksen ja vastavuoroisuuden kannalta tarkoituksenmukaista. Merikaapelihankkeessa vastavuoroisuus ei Pekkarisen mukaan täyty.

-Omavaraisuuden lisäämiseksi ja toimitusvarmuuden parantamiseksi Suomen omaa sähköntuotantokapasiteettia, etenkin kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa sähköntuotantoa, tulee lisätä, sanoi Pekkarinen. Toteutuessaan hanke vähentäisi hänen mukaansa erityisesti kotimaista yhdistettyä sähkön ja lämmöntuotantoa ja hidastaisi merkittävästi uusien kotimaisten energiaratkaisujen toteuttamista.

Jos kotimaiset voimalaitosinvestoinnit eivät toteudu, voidaan tuonnin lisäämisen mahdollistavia lupia rajajohtojen rakentamiseksi Pekkarisen mukaan harkita jatkossa edellyttäen, että tuonnin toimitusvarmuuteen liittyvät riskit voidaan hallita. Mitään periaatteellisia esteitä sähkön tuonnille ei hänen mukaansa ole.

Lisäinvestointien tarve 1,5 miljardia euroa

Pekkarisen mukaan KTM otti ratkaisua harkitessaan huomioon myös arviot sähkön riittävyydestä Luoteis-Venäjällä. United Power ei pystynyt osoittamaan sähkön häiriötöntä saatavuutta kaikissa tilanteissa.

Suomen kantaverkkoa olisi Luoteis-Venäjän voimajärjestelmän epävarman tilanteen vuoksi pitänyt vahvistaa kestämään 2000 megawatin vika, mikäli kaapeli olisi rakennettu, todetaan päätöksen perusteluissa. Tämä tuonnin menettäminen olisi mahdollista muun muassa Pietarin alueen suurhäiriön takia.

Vahvistukset olisivat edellyttäneet mittavia investointeja sähköjärjestelmään. Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että hanke aiheuttaisi kustannuksiltaan noin 1,7 miljardin euron verkkoinvestointitarpeen Suomen voimajärjestelmään ja kantaverkkoon. Energiamarkkinaviraston arvion mukaan tarvittavat investoinnit voimajärjestelmään ovat suuruusluokaltaan 1,4-1,5 miljardia euroa.

Luoteis-Venäjän voimajärjestelmä on sen tilasta olevan tämän hetkisen tiedon perusteella sähköntuotannon kannalta alijäämäinen ja alijäämän arvioidaan noin kaksinkertaistuvan hankkeen johdosta, totesi KTM. Sähkön vientiä Suomeen jouduttiin viime talven pakkasjakson aikana rajoittamaan. Viranomaiset ja Fingrid ovat varautuneet rajoituksiin myös tulevan talven aikana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat