KTM: Energian kulutus kasvaa talouskasvua hitaammin

Energian kulutus kasvaa lähivuosikymmeninä talouskasvua hitaammin. Kauppa- ja teollisuusministeriö selvitti, miten maailmanmarkkinahinnat, verotus, tekniikan kehittyminen, käyttäytymisen muutokset ja väestökehitys vaikuttavat energiankulutukseen. Raportti ei ota suoranaisesti kantaa siihen, miten energia vastaisuudessa tuotetaan, vaan siinä selvitetään eri vaihtoehtoja.

Karkeasti selvitys on jaettu markkinalähtöiseen ja energiapolitiikkalähtöiseen tarkasteluun. Jälkimmäisen ideana on vähentää energian kysyntää hiilidioksipäästöjen hillitsemiseksi.

Valittiinpa mikä energialinjaus tahansa, vesivoiman käyttö ja sähkön tuonti pysyisivät ennallaan. Maakaasu taas on kilpailukykyinen kaikissa vaihtoehdoissa. Ydinvoiman käyttö lisääntyisi vain jo suunniteltujen tehotoimien verran. Toisaalta raportissa huomautetaan, että ydinvoiman lisärakentaminen alentaisi selkeästi hiilidioksipäästöjä.

Muiden energialähteiden kuten jäteliemen, hakkeen, turpeen ja hiilen käyttö riippuu paljolti siitä, mikä politiikka valitaan. Vaihtoehtoina on normien kiristäminen, verotuksen tiukentaminen, tekniikan kehittäminen vai asenteiden muuttaminen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat