KTL: Kakkosolutta kauppojen hyllyille

Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan mukaan keskioluen siirtäminen takaisin Alkoon vaikuttaisi rangaistukselta. Alkoholiin liittyvät sairaudet kasvavat kulutusta nopeammin. Tärkein alkoholipolitiikan vaikuttaja on saatavuuden säännöstely.

Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan mietojen alkoholijuomien verotusta pitäisi nostaa välittömästi. Nykyinen esitys alkoholiveron korottamiseksi ei Puskan mukaan juurikaan vaikuta oluen hintaan.

- Nyt tarttee tehdä jotakin. Vanha myytti mietojen juomien vaarattomuudesta ei pidä paikkaansa. Alkoholivero pitäisi saada oluen osalta takaisin vanhalle, veronalennusta edeltäneelle tasolle.

Puska ja Kansanterveyslaitoksen tutkijat ja professorit ovat huolestuneita alkoholin kulutuksen ja etenkin kulutuksen aiheuttamien haittojen hurjasta kasvusta. Tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaan mukaan maksakirroosikuolleisuus ja muut alkoholin aiheuttamat sairaudet kasvavat huomattavasti kulutusta nopeammin.

Naiset sairastuvat rajummin

1970-luvulla maksakirroosiin kuoli vuosittain 200 ihmistä, nyt maksakirroosi tappaa melkein tuhat ihmistä vuodessa. Suomi lähestyy Puskan mukaan Ranskan aikoinaan valtavia maksakirroosilukuja.

Alkoholin haittavaikutusten uusia tilastoja rumentavat erityisesti naiset, jotka juovat nykyisellään jo neljänneksen kaikesta alkoholista. Vielä 1970-luvulla naisille riitti 10 prosenttia. Lisäksi alkoholin haittavaikutukset näkyvät naisilla nopeammin ja rajummin kuin miehillä aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan takia.

Puska ei ota kantaa, kuinka alkoholiveron pienentäminen maaliskuussa 2004 on vaikuttanut kulutuksen ja alkoholisairauksien lisääntymiseen.

- Aiheesta on tullut hirveästi dataa, mutta on vaikea sanoa, mikä on veronalennuksen osuus. Tilastokeskuksen tilastotkaan eivät kerro kokonaiskuvaa tilanteesta, sillä ne on tehty tiettyjen diagnoosien mukaan.

Keskioluen laimentaminen yksi vaihtoehto

Kansanterveyslaitoksen järjestämän Pyöreä pöytä -keskustelutilaisuuden yhdeksi pääteemaksi nousi juuri olut ja sen haitat. Pääjohtaja Puska olisi valmis tuomaan kakkosoluen kauppojen hyllyille.

- Keskioluen laimentaminen on yksi varteenotettava vaihtoehto, samoin keskioluen siirtäminen pelkästään Alkon myytäväksi. Jälkimmäinen vaikuttaisi kuitenkin rangaistukselta esimerkiksi maaseudulla. Luulen ihan oikeasti, että osa käyttäjistä siirtyisi kakkosolueen, jos sellainen vaihtoehto olisi tarjolla.

Markkinoilla on jo keskiolutta miedompi vaihtoehto, mutta 2,5 prosenttinen ykkösolut ei ole saavuttanut odotettua suosiota. Kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Hannu Alhon mukaan on kuitenkin turha uskoa, että mieto ykkösolut olisi vaaratonta.

- On potilaita, jotka ovat hankkineet riippuvuuden tai maksasairauden ykkösoluella.

Kansanterveyslaitos nimeää tärkeimmäksi alkoholipolitiikan vaikuttajaksi saatavuuden säännöstelyn. Toisena tulee verotus- ja hintapolitiikka.

- Alkoholikuolemat ovat lisääntyneet rajusti, lisäksi meillä korostuvat ääri-ilmiöt. Suomi on siirtymässä kuluttajien keskijoukosta kohti kärkeä. Tässä asiassa on tuskin tarvetta tavoitella maailmanmestaruutta, jätetään se Osakaan, professori Jouko Lönnqvist toppuuttelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat