Mainos

Ksylitoli estää korvatulehduksia

Ksylitolin korvatulehdusta ehkäisevä vaikutus on todistettu. Parasta on purukumi, myös nesteenä nautittu ksylitoli auttaa.

Tänään tarkastetun väitöksen mukaan ksylitoli vähentää merkittävästi lasten korvatulehduksia. Lääketieteen lisensiaatti Tero Kontiokarin tutkimuksessa oli mukana lähes 1200 päiväkotilasta. Parhaimmat tulokset saatiin ksylitolipurukumilla, joka vähensi tulehduksia yli 40 prosenttia. Mikstuurana annettu ksylitoli vähensi tulehduksia 30 prosenttia. Ksylitolin vaikutus perustuu siihen, että se hidastaa korvatulehdusbakteerin kasvamista ja kiinnittymistä nenänieluun.

Puoli miljoonaa korvatulehdusta vuodessa

-Ksylitolin tärkeimmät edut ovat sen helppo saatavuus ja se, että ksylitoli ei lisää bakteerien antibioottisietokykyä, Kontiokari kertoo. Näin ollen myös halpoja ja turvallisia antibiootteja voidaan edelleen käyttää hoidossa.

Suomalaiset lapset sairastavat vuosittain puoli miljoonaa korvatulehdusta. Niiden hoito oheiskuluineen maksaa noin 700 miljoonaa markkaa. Korvatulehdus on merkittävin antibioottihoidon syy lapsilla.

-Pienenä sairastetut tulehdukset voivat viivästyttää osalla lapsista myös kielellistä kehitystä, Kontiokari huomauttaa. Hän osoitti työssään, että ksylitoli vaikuttaa koeoloissa tärkeimpiin korvatulehdusbakteereihin siten, että niiden kasvu hidastuu ja niiden kyky tarttua nenänielun soluihin alenee. Ksylitolipurukumin paras teho tulehduksen ehkäisyssä saavutetaan mahdollisesti sen takia, että korvatulehdusbakteereihin kohdistuva vaikutus on pitkäkestoinen.

Purukumi paras, pastilli huonoin

Tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 1200 päiväkotilasta. Heitä seurattiin 2-3 kuukautta. Koeryhmät saivat erilaisia ksylitolivalmisteita viitenä annoksena 8-10 grammaa päivässä ja kontrolliryhmät muulla tavalla makeutettuja valmisteita. Purukumina nautittu ksylitoli vähensi lasten korvatulehduksia 40-42 prosenttia. Ksylitolimikstuura vähensi niitä 30 prosenttia. Sen sijaan ksylitolipastillin aiheuttama 20 prosentin vähenemä ei ollut tilastollisesti merkittävä.

-Antibioottien käyttö väheni merkitsevästi kaikissa koeryhmissä, keskimäärin kolmanneksella, Kontiokari lisää.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.