Mainos

KSML: Sydänkohtauksen saanut ei päässyt ambulanssin kyytiin – passitettiin terveyskeskukseen omin voimin

Jyväskyläläinen Pentti Hagman sai sydänkohtauksen, mutta ambulanssi ei huolinut häntä kyytiin, vaan mies passitettiin käymään terveyskeskuksessa itse. Hagman vietti sairaalassa miltei kaksi viikkoa, kertoo Keskisuomalainen.

83-vuotias Hagman sai sydänkohtauksen kesäkuun lopulla. Paikalle hälytettiin ambulanssi ja ensihoitajat tutkivat miehen ottamalla ainakin sydänsähkökäyrän. He eivät kuitenkaan nähneet tarpeelliseksi kuljettaa Hagmania hoitoon, vaan miestä kehotettiin käymään terveyskeskuksessa omin voimin.

Hagmanin naapuri kiidätti miehen terveysasemalle, mistä mies passitettiin taksikyydillä heti sairaalaan. Hagman kertoo, että sairaalassa hänen todettiin saaneen sydänkohtauksen. Mies vietti sairaalassa lopulta 12 päivää.

– Kuka voi tehdä tällaisessa tilanteessa päätöksen, että ei kuljeteta, Hagman ihmettelee Keskisuomalaisen haastattelussa.

Sydänkohtaus ainaa syy ambulanssiin

Vs. päivystysalueen ylilääkäri Markku Aarnio Keski-Suomen keskussairaalasta kertoo, että sydänkohtaus on aina syy tuoda potilas ambulanssilla päivystykseen. Joskus sairauskohtauksen syytä ei kuitenkaan havaita tai vakavammat oireet ilmaantuvat vasta myöhemmin.

Kun ambulanssi tulee hätätilanteessa paikalle, hoitotarve arvioidaan yhdessä sairaalaan päivystyksen lääkärin kanssa. Aarnion mukaan Keski-Suomessa noin 35-40 prosentissa tapauksista potilasta ei kuljeteta ambulanssilla.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo ensihoidon kuljettamattajättämispäätöksiä. Tapauksia käsitellään 10-20 vuosittain.

Keskisuomalainen kertoi Hagmanin tapauksesta maanantaina 15.8. julkaistussa lehdessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.