Mainos

KSML: Palkka-ale hävittäisi kymmeniätuhansia työpaikkoja

Talouden asiantuntijoiden mukaan julkisuudessa väläytelty palkkojen laskeminen saattaisi viedä työpaikat kymmeniltätuhansilta ihmisiltä, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Lehden haastatteleman eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen talousjohtajan Jaakko Kianderin mukaan palkanalennus vähentäisi kulutusta ja rokottaisi sen takia etenkin palvelualojen työpaikkoja.

Kiander laskee, että palkkojen alentaminen esimerkiksi viidellä prosentilla pienentäisi palkkasummaa neljä miljardia euroa vuodessa, mikä veisi työn 50 000 ihmiseltä. Valtio ja kunnat menettäisivät verotuloja puolitoista miljardia vuodessa.

– Viiden prosentin palkanalennuksella olisi laajoja yhteiskunnallisia seurauksia, Kiander sanoo.

Palkka-alesta hyötyisi Kianderin mukaan ennen kaikkea vientiteollisuus. Teollisuuteen ei kuitenkaan syntyisi niin paljon työpaikkoja kuin palvelualoilta häviäisi.

Elinkeinoelämän keskusliitto on viime viikkoina väläyttänyt ajatusta palkkojen laskusta. OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi lehdessä, että tavoiteltavin vaihtoehto olisi maltillinen tuloratkaisu.

EK tyrmää arviot

EK:n pääekonomisti Jussi Mustonen pitää Kianderin kommenttia harhaanjohtavana. Hänen mukaansa EK ei ole ehdottanut palkkojen alentamista viidellä prosentilla.

– Kukaan ei ole ehdottanut että tehdään yleinen viiden prosentin palkanalennus. Se mitä toimitusjohtaja Jyri Häkämies toi esille oli työaikojen pidentäminen, joka laskennallisesti tavallaan tarkottaisi palkkakustannusten alentamista, mutta sehän toteutettaisiin työajan pidentämällä, ilman että yhtään senttiä tai euroa palkkasumma alenee, Mustonen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Korjattu Kianderin titteli talousjohtajaksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.