Mainos

KRP: Valjakkala piileskelee Suomessa

Suomen poliisi tutkii vihjeitä, jotka liittyvät Valjakkalan maanantai-iltana alkaneeseen karkumatkaan. Kolmoismurhasta tuomitun karkurin uskotaan yhä olevan Suomessa.

Keskusrikospoliisi arvioi, että kolmoismurhaaja Juha Valjakkala on edelleen Suomessa. KRP:n rikoskomisario Kari Jalonen painottaa, ettei KRP:llä ole sellaista tietoa, että Valjakkala olisi poistunut Suomesta.

Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä rajaviranomaisten ja tullin kanssa. Nikita Fouganthine -nimeä käyttävän elinkautisvangin etsinnän vetovastuu siirtyi aamupäivällä KRP:lle.

Poliisi jatkaa parhaillaan yleisövihjeiden tarkistamista.

Rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista kertoo, että vihjeitä on tullut eniten Haminan seudulta.

- Ne liittyvät pakoon, eivät siihen, että Valjakkala olisi vielä täällä, Mäkelä kertoi aamulla.

Pakoautosta tai muusta suunniteltuun pakoon viittaavasta ei ole saatu ratkaisevia vihjeitä. Haminan poliisi toivoo edelleen kansalaisilta kaikkia mahdollisia vihjeitä Valjakkalaan liittyen.

Viranomaiset uskovat Valjakkalan jäävän kiinni pian. Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka luottaa siihen, että Nikita Joakim Fouganthine -nimeä käyttävä elinkautisvanki napataan jo lähipäivinä.

Valjakkala loikkasi vankilan ikkunasta vapauteen maanantai-iltana. Pako Haminan työsiirtolasta huomattiin vasta seuraavana aamuna, kahdeksan tuntia myöhemmin.

Ruotsin poliisi odottaa Valjakkalaa

Ruotsin poliisi odottaa vankikarkuri Juha Valjakkalan saapuvan keskisuureen kaupunkiin Ruotsissa, kertoo Expressen-lehti. Lehden mukaan kaupungissa asuu Valjakkalan tuore 43-vuotias naisystävä.

Ruotsin rikospoliisi etsi viime yönä karkuria naisen asunnosta.

- Tiedämme, että Valjakkalalla on naisystävä kaupungissa. Naista tarkkaillaan, kertoo lähde rikospoliisista.

Lehden lainaamien lähteiden mukaan Valjakkala ja nainen ovat kirjoitelleet toisilleen tiiviisti Valjakkalan vankeuden ajan.

Ruotsi valvoo rajojaan tehostetusti

Ruotsissa poliisi, tulli ja rannikkovartiosto ovat tehostaneet valmiuttaan Valjakkalan paon takia.

Ruotsin rikospoliisi ryhtyi jo eilen iltapäivällä hankkimaan tietoa Valjakkalan mahdollisista kontakteista Ruotsissa ja tehosti valvontaa niin lentoasemilla kuin satamissa.

Ruotsin rikospoliisin tiedottaja totesi illalla, ettei mikään vihje ole toistaiseksi vahvistanut Valjakkalan pakenevan kohti Ruotsia.

Myös Pohjois-Ruotsin poliisi on varuillaan. Valjakkalan edellinen pakomatka toukokuussa 2002 suuntasi Ruotsiin juuri Norrbottenin kautta. Valjakkala saatiin kiinni lähellä Piteån kaupunkia. Norrbottenin poliisi tarkkailee nyt erityisesti Suomen ja Ruotsin välisiä rajanylityspaikkoja.

Poliisi on etsintäkuuluttanut Valjakkalan Suomessa. Hänestä on annettu myös pohjoismainen ja kansainvälinen etsintäkuulutus. Valjakkalan pako on johtanut etsintöihin ympäri Suomen.

- Hän ei ollut kertonut suunnitelmistaan muille vangeille, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

Valjakkalan tarina pähkinänkuoressa

Valjakkala siirrettiin Haminan työsiirtolaan syyskuussa, mikä merkitsee sitä, että hänen vapauttamistaan valmisteltiin.

- On käsittämätöntä, miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun, sanoo vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

"Pakoon ei sisälly dramatiikkaa"

Kukaan ei toistaiseksi osaa sanoa, saiko Valjakkala pakoonsa ulkopuolista apua. Kyse ei ole muurivankilasta, joten käytännössä Valjakkala on voinut kävellä pois vankila-alueelta.

-Työsiirtola on meidän näitä avolaitoksia, joista kyllä pois pääsee. Meillä ei ole tietoa, miten hän on poistunut, mutta pakoon ei sisälly dramatiikkaa, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

-Sieltä voi lähteä avaamalla ikkunan ja poistumalla sitä kautta.

Haminan työsiirtola on Konnunsuon vankilan alaisuudessa toimiva 32 vankipaikkaa käsittävä päihteetön avolaitos. Vangit käyvät työssä ja opiskelemassa työsiirtolan ulkopuolella.

Haminan työsiirtola sijaitsee noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Luvaton poistuminen ei ole rikos

Valjakkalan tiistain vastaisen yön luvaton poistuminen ei vielä yksin ole rikos, joten rangaistus paosta jää vankeinhoidon päätettäväksi. Valjakkalan pakoa seuraa ainakin kurinpidolliset toimet, jotka vaihtelevat varoituksesta eristykseen.

-Ensinnäkin hän menettää tämän avolaitospaikkansa ja joutuu niin sanotusti kivitaloon. Lisäksi hän menettää oikeuden esimerkiksi lomiinsa, Siltaloppi luettelee.

Elinkautista takana jo 18 vuotta

Valjakkala murhasi kolme ihmistä vuonna 1988 pienessä Åmselen kirkonkylässä Ruotsissa. Vuonna 1989 hänet siirrettiin kärsimään rangaistustaan Suomeen.

Valjakkala on istunut elinkautistaan jo 18 vuotta useissa Suomen eri vankiloissa. Hän on karannut ainakin neljästi ja yrittänyt pakoa kerran. Viimeisin pako oli Sukevan vankilasta vuonna 2004, jolloin Valjakkala juostiin kiinni heti vankilan ulkopuolella.

41-vuotias Valjakkala on anonut armahdusta useita kertoja. Tammikuussa korkein oikeus päätyi puoltamaan hänen armahdustaan. Valjakkalan vapautuminen on kiinni enää presidentti Tarja Halosen päätöksestä. KKO:n kanta ei sido Halosta millään tavoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.