Mainos

KRP: Vakava talousrikosvyyhti paljastui

Keskusrikospoliisi epäilee vakavia talousrikoksia ulkomaalaisen yrityskonsernin suomalaisissa tytäryhtiöissä. Epäiltynä on muun muassa yhtiöiden omistajia.

STT:n tietojen mukaan vyyhdessä on kysymys Sekom Groupista ja sen tytäryhtiöistä. Konserni harjoittaa muun muassa idänkauppaa.

Tutkitut rikokset koskevat törkeitä veropetoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia, törkeää avustuspetosta ja törkeitä rahanpesurikoksia. Lisäksi jutussa on tutkittu törkeää lahjontaa.

Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2002-2009.

Jopa 100 miljoonaa vuodessa Suomeen

Rahanpesuepäilyissä on kyse yhtiöiden tileistä suomalaispankeissa. Tilien kautta on virrannut Suomeen vuosittain enimmillään 100 miljoonaa dollaria. Suomesta tileiltä on siirretty kymmeniä miljoonia dollareita muun muassa Liechtensteiniin rekisteröidyille yhtiöille ja säätiöille sekä Kyprokselle.

Poliisi epäilee, ettei varojen siirtäminen tilien kautta ole kaikilta osin liittynyt lailliseen liiketoimintaan, vaan tarkoituksena on ollut häivyttää tileille tulleiden varojen alkuperä.

Vyyhdessä on ollut tutkinnan alkuvaiheessa vangittuna neljä ihmistä, joista kaksi noin vuoden.

Sekom vaihtoi johtoaan vuonna 2008 sen jälkeen kun epäilyt törkeästä rahanpesusta tulivat julki.

14 maahan oikeusapupyyntöjä

KRP on jutun selvittämiseksi tehnyt yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa ja lähettänyt 14 maahan oikeusapupyyntöjä. Joihinkin maihin, kuten Venäjälle, Liechtensteiniin, Monacoon ja Brittiläisille Neitsytsaarille on toimitettu useampia pyyntöjä.

Kotietsintöjä ja takavarikkoja on tehty monissa muissakin maissa kuin Suomessa.

Esitutkinta-aineisto on noin 14000 sivua. Rikostutkinta on nyt valmis.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.