Mainos

KRP: Uhrien vammat kertovat suunnitelmallisuudesta

Poliisi odottaa tutkinnan tuovan lisää tuloksia tapahtumien kulkuun tänään. Yksi uhreista oli koulun terveydenhoitaja. Jokelan tapahtumat ovat nostaneet keskusteluihin myös suomalaisen aselupajärjestelmän. Muun muassa ulkomaisissa tiedotusvälineissä on hämmästelty aseiden suurta määrää Suomessa.

KRP:n tutkinnanjohtaja Tero Haapala kertoo MTV:n Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa, että ampuja tuntuu harkinneen tekonsa tarkasti. Hän myös toimi pitkälle YouTube-sivustolla julkaiseman videonsa mukaan.

Tekninen tutkinta keskittyy nyt hakemaan vastauksia avoimiin kysymyksiin tapahtumien järjestyksestä ja tekotavasta. Oikeuslääketieteellinen tutkimus vainajien osalta pyrkii myös tarkentamaan tapahtumien kulkua.

- Kaikki viittaa myös ajankohdan osalta, että hän toteutti omaa tiettyä suunnitelmaansa. Vainajien vammat osoittavat tiettyä harkintaa ja suunnitelmallisuutta, Haapala toteaa tutkinnan etenemisestä.

Tutkinta on vielä alkutekijöissään. Koulukeskus on edelleen eristettynä, ja pysyy suljettuna tutkinnan ajan.

Haapalan mukaan ampuja halusi saada tietyn määrän ihmisiä hengiltä.

- Vielä ei tiedetä, oliko vainajien joukko tietyllä tavalla etukäteen valittu.

Jokelan eilisen koulusurman uhrien joukoissa oli myös koulun terveydenhoitaja, kertoo KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala.

Ampuja kuoli eilen illalla Töölön sairaalassa Helsingissä kello 22.15. Koulukeskuksen ampumatragedia vaati kuuden oppilaan, terveydenhoitajan ja koulun rehtorin hengen.

Ministeriö pitää aselupajärjestelmää toimivana

Aseluvista vastaava sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikkö pitää Suomen aselupajärjestelmää toimivana. Käytäntöjä pyritään yhdenmukaistamaan lokakuussa annetulla uudella ohjeella. Kukaan ei enää saa aseenkantolupaa esittäytymättä henkilökohtaisesti poliisille.

Tuore ohje kehottaa poliisia vaatimaan nuorelta ampumaurheilun harrastajalta harjoittelupäiväkirjaa, ellei häntä tunneta vaikkapa kisamenestyksestä.

Hallitusneuvos Jouni Laiho ei ulkomaanlomallaan halunnut ottaa kantaa siihen, olisivatko uudet ohjeet voineet estää Tuusulan murhenäytelmän.

Laiho pitää pötypuheena julkisuudessa esitettyä sveitsiläisen tutkimuslaitoksen väitettä, jonka mukaan suomalaisilla olisi yli kolme miljoonaa asetta. Hänen mukaansa rekisterissä on runsaat 1,6 miljoonaa asetta. Rekisteröimättömiä ei Laihon mukaan voi olla edes sitä 300 000:ta, johon gallupkysely viittasi kaksi vuotta sitten.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.