Mainos

Krp tutkii mahdollista sotatarvikekauppaa

Keskusrikospoliisi tutkii epäilyä Irakiin suuntautuvasta sotatarvikkeiden kaupasta tai sen yrityksestä. Poliisi on vanginnut irakilaissyntyisen miehen.

Keskusrikospoliisin tutkimassa jutussa on kyse mahdollisesta sotatarvikkeiden luvattomasta kaupasta tai sellaisen yrittämisestä vientisäännöstelyn kohteena olevaan maahan. STT:n lähteiden mukaan kyse on Irakista, mutta krp ei vahvista tietoa. YK:n asevientirajoitukset koskevat Irakin lisäksi mm. Liberiaa, Ruandaa, Sierra Leonea ja Somaliaa.

Esitutkinnan yhteydessä on vangittu Suomen kansalaisuuden saanut irakilaissyntyinen mies. Miehen vangitsemisesta päätettiin käräjäoikeudessa viime perjantaina. Häntä epäillään jopa neljä vuotta kestäneestä törkeästä säännöstelyrikoksesta tai sen yrityksestä.

Esitutkinnan tiedotuksesta vastaava rikosylitarkastaja Björn Weckström KRP:stä kertoi, että tapausta on tutkittu vasta "joidenkin päivien" ajan.

Mies työskenteli suomalaisessa korkeakoulussa

Keski-Uudellamaalla asuva 53-vuotias mies on puhunut julkisuudessa Irakin puolesta, ja hänen nimensä löytyy mm. Yhdysvaltojen suunnittelemia sotatoimia vastustavista julkilausumista.

Hän on opiskellut arkkitehtuuria Bagdadissa 1970-luvulla. Viime aikoina hän on työskennellyt mm. suomalaisessa korkeakoulussa.

Krp ei kommentoi Fryckmanin tapausta

Weckström ei halunnut kertoa, onko tapauksella mitään yhteyttä suomalaisen Peter Fryckmanin toimiin Etelä-Afrikassa. Fryckman luovutettiin Etelä-Afrikasta Suomeen joulukuussa, ja hän suorittaa täällä paraikaa talousrikoksista saamaansa vankeustuomiota.

Eteläafrikkalainen sanomalehti kertoi viime viikolla, että sikäläinen poliisi olisi Fryckmanin pidätyksen yhteydessä löytänyt Irakin kanssa käytävää sotatarvikekauppaa koskevia asiakirjoja.

Etelä-Afrikan poliisi kiisti jyrkästi tiedot omassa tiedotteessaan. KRP sanoi kuitenkin tuolloin jatkavansa vielä omia selvityksiään asiassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 21.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.