Mainos

KRP: Tänne ei kannata tulla väärennetyllä suomalaispassilla

Keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon päätyy harvoin suomalaisia väärennettyjä asiakirjoja, kuten passeja, ajokortteja tai henkilökortteja.

– Suoraan sanottuna olisi tyhmää tulla Suomeen väärennetyllä suomalaisella passilla, koska rajalla viranomaiset tunnistavat oman maan asiakirjat parhaiten, tiivistää rikosinsinööri Pirjo Miettinen Keskusrikospoliisilta.

Eniten Krp:n rikostekninen laboratorio tutkii tällä hetkellä irakilaisia henkilökortteja.

– Tämä johtuu turvapaikan hakijamääristä. Kokonaistutkittavien asiakirjojen määrä on hieman kasvanut vuosittain. Veikkaisin, että meillä on tutkittavana satoja asiakirjoja vuosittain. Ehkä tänä vuonna määrä on aavistuksen pienempi, mitä viime vuonna, arvioi Miettinen.

Suomesta löytyy päivittäin väärennösepäilyjä

Viranomainen, kuten rajavartiolaitos, poliisi tai maahanmuuttovirasto ottaa yleensä yhteyttä Keskusrikospoliisiin, kun on aihetta epäillä esimerkiksi henkilökortin aitoutta. Rikostekninen laboratorio tutkii asiakirjan aitouden.

Krp tutkii päivittäin epäilyjä väärennetyistä asiakirjoista. Henkilökortit ja ajokortit ovat yleisiä väärennyksen kohteita, koska ne on helpompi väärentää kuin esimerkiksi passit.

– Passeissa on lukemattomia varmenteita vesileimasta materiaaliin. Keskusrikospoliisilla on lisäksi lähes kaikista maiden passeista aidot kappaleet, joihin verrata tutkittavaa passia. Joistain maiden passeista on tosin vain selosteet, Miettinen kertoo.

Tutkittaviksi tulleista asiakirjoista alle puolet todetaan väärennöksiksi.

– Aika paljon saamme myös Maahanmuuttovirastolta tutkimuspyyntöjä. Suomeen muuttaneen ihmisen alkuperäinen passi tarkastetaan ennen kansalaisuuden myöntämistä. Jos kansalaisuus myönnetään virheellisten tietojen pohjalta, niin ongelma on valmis. Sen takia esimerkiksi passi tarkistetaan vielä kerran, kertoo Miettinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.