KRP takavarikoi useita tietokoneita nettihäiriköinnistä epäillyltä

Keskusrikospoliisilla (KRP) on epäilty Yleisradion ja STT:n verkkosivujen viimeviikkoisesta häirinnästä.

KRP teki lauantaina kotietsinnän, jossa se takavarikoi useita tietokoneita. Epäilty on tietokoneiden haltija. Jäljet voivat silti edelleen johtaa muualle, sillä tietokone on saatettu kaapata hyökkäyksiin esimerkiksi ulkomailta.

Samalla kun poliisi aloitteli esitutkintaansa, joutui Eniro jälleen maanantaina uusien palvelunestohyökkäysten kohteeksi. Häiriköinti haittasi Suomi24:n ja Eniron karttapalvelujen käyttöä.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala KRP:stä ei halua tutkinnallisista syistä kertoa, missä päin Suomea lauantain kotietsintä tehtiin. Hän kuitenkin vahvistaa, että poliisi on kuullut takavarikoitujen tietokoneiden haltijaa rikoksesta epäiltynä.

-Hänen osuuttaan selvitellään koko ajan, Loikala sanoo.

Hyökkäykset tehtiin Ylen ja STT:n sivuille eri tekniikoita käyttäen. STT:n verkkosivujen häirintä oli Yleä pienimuotoisempaa. Loikalan mukaan KRP ei silti ainakaan toistaiseksi sulje pois sitä, että hyökkäysten takana voisi olla sama taho.

Asiantuntijat arvioivat, että hakkerit onnistuivat valjastamaan tiedostojen jakeluun käytettäviä vertaisverkkoja palvelunestohyökkäyksiin, jotka vaikeuttivat Ylen ja Eniron internetsivujen käyttöä viime viikolla. Verkkopalveluihin tulvi kyselyjä vertaisverkoista, mikä tukki nettisivut.

Eniro taas iskun kohteena

Maanantain palvelunestohyökkäykset kohdistuivat Eniron ylläpitämiin Suomi24-verkkoportaaliin sekä eniro.fi karttapalveluihin, jotka joutuivat häiriköinnin kohteiksi myös viime viikolla. Eniro havaitsi hidastelua verkkopalveluissaan puoliltapäivin. Toimitusjohtaja Ilkka Wäckin mukaan vastaavanlaisia hyökkäyksiä kohdistui myös Eniroon Ruotsissa.

Wäck sanoi illalla, että hyökkäysten alkuperästä ollut vielä tietoa. Hyökkäysten määrää hän kuvaili samanlaiseksi kuin viime viikolla.

-Olemme pystyneet pitämään palvelut auki, vaikka hyökkäykset ovat kyllä pitäneet ne kiireisinä, Wäck sanoi.

Wäckin mukaan Eniro aikoo pohtia mahdollisen rikosilmoituksen tekoa tiistaina.

-Selvää on, että tämä on tahallista haitantekoa, ilkivaltaa ja sen tyyppisenä siihen pitää suhtautua, Wäck sanoi.

KRP tutkii Ylen ja STT:n nettisivujen terrorisointia tietoliikenteen häirintänä, josta voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. KRP on tutkinut aiemmin paria vastaavanlaista tapausta, mutta Loikala muistelee, että nekin jäivät selvittämättä. Loikala uskoo, että tutkinta kestää vielä hyvän aikaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat