Mainos

KRP: Suomussalmen lentoturman pelastustoimissa yli tunnin viive

Hätäkeskuksen virkailijoita epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hälytys turmasta jätettiin ensin tekemättä ilkivaltaepäilyn vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hätäkeskuksen virkailijoita epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta Suomussalmen lentoturman yhteydessä.

Keskusrikospoliisin Oulun yksikön selvityksen mukaan ensimmäisen ilmoituksen vastaanottanut hätäkeskuksen virkailija arvioi soiton ilkivallaksi ja jätti hälytyksen tekemättä. Pelastustoimet viivästyivät täten reilulla tunnilla.

Rikoskomisario Tapani Mäkelä KRP:n Oulun yksiköstä sanoo, että tapausta ei voitu tutkia vain normaalina onnettomuustutkintana. Hänen mukaansa virkailijan tekemä arvio hälytyksen tarpeesta oli siinä määrin virheellinen, että rikosnimike tulee kyseeseen.

Turmassa kaksi uhria

KRP:n tutkinnassa on käynyt ilmi, että eteläsuomalainen lomalla ollut mies teki ensimmäisenä ilmoituksen onnettomuudesta kello 17.54. Mies oli nähnyt matalalla risteillen lentäneen lentokoneen. Kone oli kadonnut näkyvistä, ja hetken kuluttua oli kuulunut kova pamaus.

Rajavartiosto teki ilmoituksen hätäkeskukselle mahdollisesta onnettomuudesta noin puoli seitsemän aikaan illalla saatuaan asiasta soittoja eri henkilöiltä. Hätäkeskus teki lentoturman pelastustoimien hälytyksen pelastusyksiköille kello 19.11 sekä ilmoituksen poliisille kello 19.13. Onnettomuuskone löytyi vaikeasta maastosta rajavartioston helikopterin avustuksella kello 20.42.

Cessna 172 -lentokone putosi Suomussalmella 8. heinäkuuta, kun se oli paikantamassa metsäpalon savuhavaintoja. Turmassa menehtyivät vuonna 1956 syntynyt lentäjä ja vuonna 1975 syntynyt kartanlukija.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.