Mainos

KRP epäilee miljoonien taideväärennöskauppoja

Keskusrikospoliisi on tutkinut kaksi vuotta poikkeuksellisen laajaa taiderikoskokonaisuutta, jonka yhteydessä epäillään myydyn huomattavia määriä väärennettyjä maalauksia arvotaiteena. 

Väärennöksinä on myyty sekä kotimaista, että ulkomaista arvotaidetta. Venäläisten taiteilijoiden nimiin tehtyjen teosten määrä on huomattava. 

KRP:n mukaan rikoskokonaisuudessa saatu rikoshyöty on vähintään 15 miljoonaa euroa. 

Tutkinta käynnistyi tammikuussa 2013, kun alettiin epäillä pari vuotta aikaisemmin tapahtuneessa taidekaupassa myytyä ranskalaisen taiteilija Fernard Légerin työtä väärennökseksi.

Kävi ilmi, että asianomistajalle oli myyty väärennöksiksi epäiltäviä teoksia koko 2000-luvun ajan. Tutkinta laajentui nopeasti, ja tällä hetkellä kokonaisuuteen liittyen on kirjattu yli 80 rikosilmoitusta. Kaikkiaan noin 250 teosta on toimitettu aitoustutkimuksiin.  

Mukana tunnettuja teoksia

Taideväärennykset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista.

Väärennyksiä on Légerin teoksien ohella venäläisten mestarien kuten Repinin, Shishkinin ja Kandinskyn teoksia sekä suomalaisista taiteilijoista muun muassa Ilkka Lammin, Reidar Särestöniemen ja Helene Schjerfbeckin teoksia.

Väärennökseksi epäiltyjä töitä on Suomen lisäksi myyty ainakin Ruotsissa ja mahdollisesti myös Ranskassa. 

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea, ja epäiltynä on kuultu rikoskokonaisuuteen liittyen kaikkiaan 25 henkilöä. Viisi heistä on ollut vangittuna. Jutussa on tehty lukuisia kotietsintöjä, joissa on takavarikoitu väärennöksiksi epäiltyjä taideteoksia sekä muuta tutkittaviin kauppoihin liittyvää aineistoa.

Keskusrikospoliisi tutkii pääosaa epäillyistä rikoksista törkeinä petoksina. Muita tutkittavia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä väärennys, väärennys, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu sekä törkeä kirjanpitorikos. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.