Mainos

KRP pedofiliatapauksista: Vain jäävuoren huippu - uhrit tavallisten perheiden lapsia

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala uskoo, että nyt ilmitulleet pedofiliatapaukset ovat vasta jäävuorenhuippu. KRP kertoi tänään, että se tutkii seksuaalirikossarjaa, jossa on tähän mennessä otettu kiinni 10 epäiltyä miestä. Viimeiset kaksi epäiltyä pidätettiin keskiviikkoaamuna. Epäillyt eivät tunne toisiaan, mutta heillä on ollut osittain samoja uhreja.

– Uhreja saattaa tulla vielä lisää. Tämä on piilorikollisuutta pahimmillaan. Saalistajia liikkuu niin paljon, että kaikki nuoret eivät enää edes tunnista vaaraa. Tämä on jo liian yleistä ja tuttua, Haapala sanoo MTV3:n uutisille.

Teoista epäillyt miehet eivät ole olleet kontaktissa toisiinsa.

Tiedätkö jotain tapauksista? Ota toimitukseen yhteyttä luottamuksellisesti osoitteeseen uutiset@mtv3.fi

– Miehet eivät tiedä toisistaan yhtään mitään. He ovat toimineet yksin, ja osa uhreista vaan on joutunut useamman näistä miehistä uhreiksi.

Miehiä yhdistää tekotapa eli heillä kaikilla on ollut samanlainen tapa ottaa kontaktia nuoriin netin keskustelupalstoilla.

– He ovat lähestyneet nuoria esimerkiksi pelifoorumeilla, kuten kuvake.net, ja myös muun muassa pikaviestipalveluja tarjoavilla Messenger- ja Skype-sivustoilla, joissa voi olla yhteydessä myös nettikameralla.

Miesten epäillään lähestyneen kesästä 2009 lähtien vähintään satoja 9 - 15 -vuotiaita tyttöjä nuorten suosimissa nettipalveluissa ja keskustelufoorumeissa.

Miehet ovat esiintyneet nimimerkeillä ja pyrkineet aluksi kontaktiin tyttöjen kanssa kehumalla heidän ulkonäköään ja kommentoimalla kiinnostuneena heidän keskustelujaan.

– Onneksi nämä 9-vuotiaisiin kohdistuneet teot ovat olleet vain häirintää ja kalasteluyrityksiä, eivätkä ne ole johtaneet tapaamisiin asti.

Kaikki uhrit ovat olleet tyttöjä. Kaikilla kiinniotetuilla miehillä on myös ollut yli 15- mutta alle 18 -vuotiaita uhreja. Tällä hetkellä KRP keskittyy vakavimpiin tapauksiin.

Rikosvyyhti lähti purkautumaan, kun syksyllä Uudeltamaalta tuli tutkintaan 13-14 vuotiaan tytön hyväksikäyttötapaus. Tutkinnan yhteydessä kävi ilmi, että samainen uhri oli joutunut tekemisiin usean muunkin miehen kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.