Mainos

KRP paljasti laajan petosyrityksen Internetissä

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa luottokortteihin ja Internet-kauppaan liittyvää petosvyyhtiä, jossa Luottokunnalta yritettiin petkuttaa yli miljoonaa markkaa. Huijaus jäi kuitenkin yritykseksi.

Rikostarkastaja Janne Järvinen KRP:stä sanoo, että tekotavaltaan rikos on ollut suunnitelmallinen ja se on mitä ilmeisimmin toteutettu osana kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut keskusrikospoliisin esityksestä kaksi Suomessa asuvaa ulkomaan kansalaista, joita epäillään osallisuudesta rikoksen yritykseen.

Miehillä oli ollut käytössään toistaiseksi tuntemattomasta lähteestä saatuja tuhansia luottokorttien numeroita. Järvisen mukaan on mahdollista, että luottokorttitiedot on saatu jostain kansainvälisestä tietomurrosta. Ilmeisesti kyse ei ole suomalaisesta tietomurrosta, koska luottokorttitietojen joukossa ei ollut suomalaisten korttien numeroita.

Seuraavaksi nyt vangitut miehet olivat tehneet Luottokunnan kanssa elektronisen maksupäätesopimuksen, jonka avulla pystyy laskuttamaan luottokorttien numeroiden perusteella. Tätä varten miehet olivat erehdyttäneet Luottokunnan uskomaan, että heillä on kauppapaikka Internetissä. Poliisi on vaitonainen siitä, minkälainen tämä kauppapaikka oli.

Vaiheessa kolme miehet olivat yrittäneet laskuttaa luottokorttinumeroilla muka tehtyjä ostoksia. Kauppoja oli muka tehty tuhansia ja niiden yhteyssumma oli noussut yli miljoonaan markkaan. Törkeän petoksen yritys oli kuitenkin huomattu Luottokunnassa, joka ilmoitti asiasta keskusrikospoliisille. Luottokunta on kaupan ja pankkien yhteisesti omistama luottolaitos, joka tunnetaan parhaiten Visa-luottokorttien myöntäjänä.

Rikostarkastaja Järvisen mukaan petoksen yrityksessä ei käytetty suomalaisten ihmisten tai yritysten korttitietoja. Kaikki tiedot olivat ulkomaalaisia. Eurooppalaisia, yhdysvaltalaisia ja aasialaisia, Järvinen valottaa. Tarkkoja kansallisuuksia tai yritysten nimiä KRP ei halua paljastaa.

Poliisi pitää mahdollisena, että rikollisorganisaatiolla on hallussaan enemmänkin luottokorttitietoja.

Vaikka tutkittavassa rikoksessa ei ole tullut tietoon suomalaisten luottokortinhaltijoiden luottokorttitietojen väärinkäyttöä, keskusrikospoliisi kehottaa käyttämään Internetin välityksellä tapahtuvissa maksutapahtumissa luotettavia maksupaikkoja, joissa palveluntarjoaja ilmoittaa avoimesti täydelliset yhtiö-, osoite- ja kontaktihenkilötietonsa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.