Mainos

KRP on saanut niukasti apua ihmiskauppaepäilyn tutkintaan

Keskusrikospoliisi on saanut muista EU-maista niukasti apua georgialaisiin kohdistuvien ihmiskauppaepäilyjen selvittämiseksi.

-Tätä pysäytettyä bussia koskevaan tiedusteluun on vastannut 15 EU-maata, joista vain Saksalla on ollut jotakin tietoa, kertoi KRP:n rikoskomisario Mika Ihaksinen tänään.

Saksasta saadut tiedot koskevat Vaalimaalla pysäytetyn georgialaisbussin matkanjohtajan edellistä Euroopan-matkaa viime elokuussa.

-Niistä henkilöistä, joita sillä matkalla oli, kolme on myöhemmin saanut maahantulokiellon jostakin toisesta EU-maasta. Se antaisi ymmärtää, että heidät on ilmeisesti tavattu ilman oleskelulupaa, Ihaksinen sanoi.

Matkanjärjestäjistä kaivataan tietoa

KRP odottaa lisävalaistusta ennen kaikkea Kreikan ja Georgian viranomaisilta. Ihaksisen mukaan nyt kaivataan yksilöiviä tietoja georgialaisbusseista ja matkanjärjestäjistä. Sekin tieto olisi tarpeen, ovatko Ruotsin georgialaisille myöntämät viisumit palautuneet Georgian päässä eli ovatko bussimatkoille osallistuneet henkilöt palanneet kotimaahansa.

Ihaksinen myöntää, että näytön saaminen ihmiskaupasta on todella hankalaa.

-Tällaisen yksittäisen bussin osalta näytön saaminen melkein edellyttäisi, että kyseiset henkilöt itse ilmoittautuisivat siinä uhreiksi.

KRP kuitenkin epäilee yhä georgialaisryhmän miespuolista matkanjohtajaa ja kolmea muuta miestä ihmiskaupasta tai sen yrityksestä. Samassa yhteydessä selvitetään myös laittoman työvoiman järjestämistä. Esitutkinta on vasta alussa.

Rajavartiosto pysäytti 15. maaliskuuta Vaalimaan raja-asemalle saapuneen bussin, jonka matkustajina oli 48 georgialaista naista ja 4 miestä. Keskusrikospoliisi kuuli kahtena seuraavana päivänä kaikkia bussissa olleita naisia. Seurueen miehet otettiin kiinni ja heitä kuulusteltiin. Kuulusteluissa ei saatu lisäselvyyttä ihmiskauppaepäilyyn, joten miehet vapautettiin. Georgialaiset kertoivat olleensa kiertomatkalla, jonka oli tarkoitus kulkea muun muassa Ruotsin, Italian ja Kreikan kautta takaisin Georgiaan.

Ryhmä käännytettiin ja palautettiin kotimaahansa 22. maaliskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.