Mainos

KRP:n vanhoja valeostoja ei tutkita

Väitteet keskusrikospoliisin vanhoista valeostoista eivät johda esitutkintaan. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen päätti asiasta selvittelyjen jälkeen, sillä hänestä epäiltyjä tekoja ei voi pitää törkeinä huumausainerikoksina. Virkarikoksina ne olisivat jo vanhentuneita.

KRP:n epäiltiin tehneen valeostoja pääkaupunkiseudulla vuosina 1996-1997. Tutkintapyynnössä katsottiin, että poliisi olisi käyttänyt siviilihenkilöä kolmesti huumeiden valeostajana laittomalla tavalla.

Tutkintapyynnön teki mies, jonka poliisi oli narauttanut huumeista. Miehen mukaan oli vahvoja syitä epäillä, että keskusrikospoliisi tilasi häneltä valeostajan välityksellä 1,5 kiloa amfetamiinia ja esiintyi kauppojen rahoittajana. Hän mainitsee myös kaksi tapausta, joissa poliisi olisi tilannut muilta suuria määriä amfetamiinia tai hasista.

Tutkintapyynnössä lueteltiin kolmetoista poliisia, joiden osuudesta tapahtumiin haluttiin selvitystä.

"Vinkkimies harmaalla alueella"

Selvittelyssä puhutettiin valeostajaksi väitettyä miestä, joka kertoi antaneensa poliisille vinkkejä huumeista sen jälkeen, kun niitä oli tarjottu hänelle. Hänen mukaansa poliisi ei koskaan pyytänyt häneltä apua operaatioissa.

Mäkisen mukaan mies otti tapahtumissa poikkeuksellisen aktiivisen roolin, joka oli oikeudellisesti harmaalla alueella. Hän sopi muun muassa itse tapaamispaikkoja, joissa huumeet oli tarkoitus luovuttaa.

Vinkkimies sai kahdessa tapauksessa itsekin syytteen huumeista, mutta oikeus hylkäsi syytteet.

Kolmannessa tapauksessa vinkkimies ei saanut syytettä. Selvittelyjen mukaan amfetamiinikauppoja oli hierottu autossa, mutta vinkkimies oli kieltäytynyt niistä poliisin ohjeiden mukaisesti. Pian paikalle ilmestyi poliisi, joka nappasi myyjän.

Mäkinen toteaa, että korkein oikeus piti perusasetelmaltaan tässä tutkintapyynnössä esitetyn kaltaista tilannetta kiellettynä jo vuonna 2000. Vinkkimiehiä koskevat säädökset lisättiin poliisilakiin kuitenkin vasta vuonna 2005.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.