Mainos

KRP:n ja Vantaan huumepoliisien rikosepäilyt syyttäjälle

Keskusrikospoliisin ja Vantaan huumepoliiseja koskeva poliisirikostutkinta siirtyy syyttäjälle.

Kihlakunnansyyttäjä, jutun tutkinnanjohtaja Sakari Tiilikainen on toimittanut kaikki esitutkintapöytäkirjat mukaan lukien määrätyn lisätutkinnan pöytäkirjat valtionsyyttäjä Jukka Rapelle syyteharkintaa varten.

Tiilikaisen mukaan syyttäjän pöydälle siirtyy kuuden poliisimiehen virkarikosepäilyt. Vuosi sitten alkaneessa tutkinnassa rikoksesta epäiltiin 16 poliisia, mutta Tiilikainen rajasi esitutkinnassa epäilyt pääosin huumerikostutkinnan johtoon.

KRP:tä koskevassa tutkinnassa syyttäjän arvioitavaksi eteni neljän päällystötason esimiehen ja yhden miehistöön kuuluvan poliisimiehen rikosepäilyt. Heitä epäillään virkavelvollisuuden ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

- Asiassa on kysymys siitä, onko huumerikostutkinnassa käytetyssä salaisessa valeostomenettelyssä toimittu lainmukaisesti, Tiilikainen kertoo.

Vantaan poliisista epäillään yli kaksi vuotta sitten tutkitun huumejutun tutkinnanjohtajaa. Syyttäjä Tiilikaisen mukaan epäily liittyy esitutkintapöytäkirjan merkintöjen riittävyyteen ja oikeellisuuteen.

Lain mukaan pöytäkirjojen oikeellisuudesta vastaa nimenomaan tutkinnanjohtaja.

- Valeostoja ei merkitty pöytäkirjaan, eivätkä ne näin tulleet syyttäjän ja tuomioistuimen tietoon. Merkintöjen puuttuminen on jättänyt aukkoja tapahtumankulkuun ja saattanut vaikuttaa oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, Tiilikainen toteaa.

Epäillyt rikosnimikkeet ovat todistusaineiston vääristeleminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Syyttäjä Tiilikaisen mukaan esitutkinnassa aineistoa kertyi yli 3000 sivua ja juttuun tehtiin kymmeniä kuulusteluja.

Tiilikainen korvasi syksyllä aiemmin tutkintaa johtaneen Espoon kihlakunnansyyttäjä Marianna Semin, kun apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske määräsi Semiin kohdistuneet uhkailuväitteet tutkittavaksi.

Käänteet viivästyttivät jo valmiiksi kiireellisen jutun tutkintaa.

- Juttuun on liittynyt painetta sekä poliisimiesten että median suunnalta, Tiilikainen huokaisee esitutkinnan valmistumisesta.

MTV:n uutiset ei tavoittanut maanantaina valtionsyyttäjä Jukka Rappea arvioimaan syyteharkinnan aikataulua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.