Mainos

KRP matkaa jälleen Ruandaan

Kuulustelut tehdään paikallisten viranomaisten tiloissa tulkkien välityksellä.

Keskusrikospoliisin tutkijat lähtevät jo kolmannen kerran Ruandaan selvittämään Suomessa asuvan papin yhteyksiä vuoden 1994 kansanmurhaan.

Tutkijat matkustavat Ruandaan viikonloppuna ja ovat siellä kuukauden.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan edessä on kymmenien ihmisten kuulusteleminen eteläisen Butaren alueella. Joukossa on tapahtumia todistaneita ja kansamurhasta selvinneitä sekä veritöistä tuomioita saaneita ihmisiä.

- Pyrimme keskittymään ensikäden tiedonantajiin.

Elfgren kertoo, että ruandalaisviranomaiset ja ihmisoikeusjärjestöt ovat saattaneet jo kertaalleen dokumentoida KRP:nkin tavoittelemien ihmisten kertomukset.

- Meidän täytyy kuulla heitä nyt meidän standardiemme mukaan. Emme me oikeastaan hae mitään uutta ja mullistavaa, vaan mahdollisimman yksityiskohtaista kokonaiskuvaa.

Matka sanelee lopun tutkinnan

Kuulustelut tehdään paikallisten viranomaisten tiloissa tulkkien välityksellä. Jos baptistipapin rikosepäily johtaa syytteeseen ja oikeuteen saakka Suomessa, todistajien täytyy tulla kuulluksi myös itse oikeudenkäynnissä. Matkustamisen sijaan mahdollinen kuuleminen voisi tapahtua esimerkiksi puhelimen tai videolinkin välityksellä.

Porvoossa asuvan, vuonna 1951 syntyneen baptistipapin epäillään osallistuneen Ruandan kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen kolmetoista vuotta sitten. Hän on edelleen vangittuna epäiltynä joukkotuhonnasta, josta voi saada elinkautisen vankeustuomion.

Ruandalaisviranomaiset pyysivät miehen luovuttamista takaisin kotimaahansa sen jälkeen kun epäily tuli ilmi. Elfgrenin mukaan asiasta ei ole enää neuvoteltu. Ruandalaisten luovutuspyynnön takana on linjaus, jonka mukaan ulkomailta tavoitetut epäillyt pitäisi saada sikäläisen tuomioistuimen eteen.

KRP:n pitää saada jutun esitutkinta valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

Ruandan kansanmurha 1994

- Sehän on selvää, että tutkinta on kesken, mutta tämänhetkiset työsuunnitelmat tähtäävät siihen, että meillä on aineisto koossa syyttäjää varten ennen tuota päivämäärää, Elfgren sanoo.

- Tämä matka sanelee aika pitkälle sen, mitä muuta joudumme mahdollisesti vielä tekemään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Suomeen vuonna 2003 saapunut ruandalaismies johti verilöylyä, jossa hutut surmasivat Nyakizu-vuorelle turvaan hakeutuneet tutsit aivan pienimpiä lapsia lukuun ottamatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.