Mainos

KRP loppusuoralla Muhammed-kuvien tutkinnassa

Suomi on tiettävästi ensimmäinen EU-maa, jossa Muhammed-kuvien julkaisu johti esitutkintaan. Tutkinnan kohteena on kuvia kotisivuillaan julkaissut Suomen Sisu -järjestö.

Poliisi on loppusuoralla Muhammed-pilakuvien julkaisuun liittyvien rikosepäilyjen tutkinnassa. Apulaispäällikkö Tero Kurenmaa keskusrikospoliisista arvioi, että esitutkintapöytäkirja on syyttäjällä parin viikon sisällä. Syyteharkinnan tekee valtionsyyttäjä Mika Illman.

KRP tutki kotimaisilla internetsivuilla julkaistuja kuvia. Illmanille lähtee ainoastaan Suomen Sisu -nimisen järjestön tapaus. Kansallismielinen järjestö julkaisi kohua herättäneitä piirroksia kotisivullaan helmikuussa. Kuvat ovat edelleen nähtävissä.

Kurenmaan mukaan poliisi vie aluksi eteenpäin vain yhden tapauksen nähdäkseen, mihin ratkaisuun syyttäjä tulee.

- Katsomme, tuleeko syytettä, ja päätämme sen jälkeen jatkotoimista. Tämän asian kanssa ollaan niin rajamaastossa, että on parasta edetä varovasti.

Poliisi epäilee, että kuvia julkaisseet ovat rikkoneet uskonrauhaa. Siihen voi syyllistyä, jos julkisesti herjaa tai häpäisee jotakin, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä.

Pilakuvat ovat olleet useissa eurooppalaisissa lehdissä sekä kymmenillä nettisivuilla. Suomi on tiettävästi ensimmäinen EU-maa, jossa kuvat johtivat esitutkintaan. Kurenmaa perustelee KRP:n toimia sillä, että poliisin on aloitettava esitutkinta, kun on syytä epäillä rikosta.

- Poliisi ei voi punnita, kuuluuko kuvien julkaisu sananvapauden piiriin vai täyttyvätkö uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkit. Se täytyy syyttäjän ja mahdollisesti tuomioistuimen ratkaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.