Mainos

KRP: Lisää puhelinkuuntelulupia

Keskusrikospoliisi haluaisi lisätä puhelinkuuntelua varsinkin huumerikosten osalta.

Puhelinkuuntelua haluttaisiin lisätä varsinkin huumejutuissa

Vaikka poliisin käyttämä puhelinkuuntelu on viime vuosina lisääntynyt, Keskusrikospoliisi haluaisi lisätä puhelinkuuntelulupia.

-jos puhutaan huumerikoksista, tilanne on se, että huomattavasti enemmän pitäisi kuunnella, sanoo Rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

MTV3:n Sunnuntairaportin mukaan poliisin puhelinkuuntelu ei aina johda tuomioon. Helsingin käräjäoikeuden kuuntelulupapäätösten perusteella tehdyn selvityksen mukaan 80 prosenttia epäillyistä on saanut tuomion.

Puhelinkuuntelu on salaista eikä siitä ole juurikaan olemassa tietoa.

Sunnuntairaportti tutki Helsingin käräjäoikeuden myöntämät, julkisiksi tulleet kuunteluluvat. Lupia oli myönnetty pitkälti toistasataa, mutta kuunneltuja henkilöitä oli 36.
Ero selittyy sillä, että kuuntelulupa myönnetään kuukaudeksi kerrallaan ja monissa tapauksissa epäillyt käyttävät useita sim-kortteja rinnakkain. Poliisin on saatava jokaiseen lupa erikseen.

Tutkimuksen tulos oli, että 29 kuunneltua oli tuomittu kuuntelun jälkeen sellaisesta rikoksesta, johon kuuntelulupa oli haettu. 7 oli jäänyt tuomiota vaille. Näissä tapauksissa kolmessa oli kyse huumejutuista, kahdessa pasilan poliisitalon räjäytyksestä. Yksi liittyi törkeään ryöstöön ja yksi henkirikokseen.

Yksi kysymys on se, myönnetäänkö lupia liian herkästi käräjäoikeudessa.
-varmaan siinä luotetaan että poliisi ei niitä turhan päiten hae., sanoo rikoskomisario Raimo Paakkala Helsingin huumepoliisista.
-miksi sitten on pakko mennä telekuunteluun, niin meidän on ratkaisijoina kiinnitettävä siihen huomiota, sanoo puolestaan käräjätuomari Sirpa Ahola Helsingin käräjäoikeudesta.

-yksi valvonnan tehostamiskeinoista olisi se, että keskitettäisiin luvan myöntämistä ja siihen tulisi mukaan jälkikäteinen valvonta: jonkinlainen raportointi, että tulokset olivat nämä, sanoo asianajaja Markku Fredman.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.