Mainos

Krp: Kyrö hankki epo- ja kasvuhormoneja rikollisliigalta

Hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö osti ja haki dopingaineita hollantilaiselta rikollisliigalta. Matkalaskut on usein kuitannut Suomen hiihtoliitto.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Suomen hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö on ostanut 1999-2000 epo- ja kasvuhormonia Euroopassa toimineelta rikollisliigalta. Kyrö on itse hakenut hormonit, ja ainakin osan matkoista on maksanut Suomen hiihtoliitto.

Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kyrö ei suostunut tänään lainkaan kommentoimaan tietoja, joita STT oli kertonut dopingjutun esitutkinnasta. -Syyllisyys tai syyttömyys ei ratkea median tai poliisin toimesta. En kommentoi asiaa millään lailla, puhelimitse tavoitettu Kyrö kertoi. Hän kuitenkin ennakoi, että juttu menee aikanaan oikeuskäsittelyyn.

Epo eli erytropoietiini kasvattaa veren punasolujen määrää ja kiihdyttää veren hapenkuljetuskykyä, mikä auttaa etenkin kestävyyslajeissa. Se on kasvuhormonin ohella kielletty dopingaine ja voi käydä urheilijalle kohtaloksi, koska se tekee veren paksummaksi.

STT on tutustunut esitutkinta-aineistoon asianomistajan ominaisuudessa. Poliisi epäilee joidenkin Hiihtoliiton palkollisten antaneen väärää tietoa oikeusistuimissa STT:n dopingjutun yhteydessä. STT väitti nelisen vuotta sitten suomalaishiihtäjän käyttäneen kasvuhormonia. STT ja jutun tekijät saivat tuomion julkisesta herjauksesta.

Krp on löytänyt Hollannin poliisin avustuksella joukon dokumentteja, jotka osoittavat Kyrön siirtäneen omalta tililtään useassa erässä yhteensä 123 000 markkaa eli noin 20 000 euroa rikollisliigaan liitetyille tileille. Hormoneja toimitti Kyrölle hollantilaisen Jeroen van der Linden ryhmä. Van der Linde tuomittiin 11. joulukuuta 2000 suuressa hollantilaisessa hormonijutussa 2,5 vuoden vankeuteen. Kyrön kontakti, van der Linden apuri Gerardus Meijer, sai ehdollisen tuomion. Van der Linden liiga on toimittanut poliisin mukaan hormoneja eri puolille Eurooppaa.

Rahasiirroista on maksumääräyksiä

Epäilyjä vahvistavat maksumääräykset, jotka krp löysi Kyrön muistikirjan välistä. Määräykset osoittavat Kyrön siirtäneen rahaa henkilökohtaiselta Keski-Suomen Osuuspankin tililtään Williams-nimiselle henkilölle. Williams on yksi van der Linden liigan käyttämä peitenimi.

Meijer on kertonut Hollannin poliisin kuulustelussa tavanneensa Kyrön useita kertoja. Meijerin kertoman mukaan Kyrö kyseli häneltä aineita. Meijer kertoi poliisille, että Kyrö otti dopingaineet mukaansa ja laittoi ne laukkuun, jossa oli aineet kylmänä pitävä "kylmäkalle". Kyrö tuli krp:n mukaan kerran Hollannista suoraan Olokselle, jossa Suomen hiihtomaajoukkue oli leirillä. Leirin jälkeen hiihtojoukkueen lääkäri Pirkka Mäkelä keskusteli Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtajan Timo Seppälän kanssa dopingtesteissä näkyvistä lääkkeistä.

"Vuoristoseminaari" Hollannissa

Kyrön matkoista on matkalaskuja Suomen hiihtoliiton kirjanpidossa, josta poliisi on ne löytänyt. Yhden matkalaskun mukaan Kyrö kävi Hollannissa "immunologian koulutuksessa". Toisen laskun mukaan Kyrö kävi Hollannissa "vuoristo- ja ravitsemusseminaarissa". Yksi Espanjaan tehty reissu on kirjattu "tutkimus- ja testimatkaksi". Krp:n mukaan Kyrö on tehnyt yhteensä 14 "epätavallista" matkaa. Niistä ensimmäisen hän teki 9.-12. syyskuuta 1999, STT:n dopingjutun käräjä- ja hovioikeuskäsittelyjen välissä.

Kyrön matkalaskut on hyväksytetty hänen esimiehillään. Niistä löytyy puumerkkejä, joiden krp epäilee kuuluvan Antti Leppävuorelle, Esa Klingalle ja Matti Leikoskelle. Laskuissa on yleensä kahdet puumerkit. Viimeiset dokumentoidut matkansa Kyrö teki marraskuussa 2000, joitakin kuukausia ennen Lahden MM-hiihtoja.

Ostomatkoja myös Espanjaan

Kaupoista on krp:n hallussa suuri joukko dokumentteja, jotka osoittavat hormonien lähteneen Espanjassa toimivalta lääketehtaalta Hollantiin. Dokumenteista käyvät ilmi hormonien nimet, määrät, hinnat ja kuljetuspäivät. Myös tilauksista on dokumentteja. Niissä käytetään peitenimiä. Meijer on tehnyt tilauksia sen jälkeen, kun hän on tavannut Kyrön. Tilauksissa on päivämääriä, jotka liittyvät tarkasti Kyrön matkoihin.

Kyrö on maksanut van der Linden ryhmälle aineista kovemman hinnan kuin lääketehdas on niistä alun perin laskuttanut. Erotus on krp:n arvelujen mukaan jäänyt rikollisliigan palkkioksi. Kun Hollannin veropoliisi lopetti van der Linden liigan toiminnan, Kyrön matkat suuntautuivat Espanjaan, jonne hän on tehnyt ainakin neljä matkaa.

Immunologinen projekti 1990-luvun puolivälissä

Kyrö on hakenut joitakin aineita myös Moskovasta. Joistakin Moskovan-aineista on haettu rahaa Hiihtoliitolta ja niistä on kuitit SHL:n kirjanpidosta. Esimerkiksi Levoton-nimistä ainetta on ostettu Moskovasta 659 dollarilla. Aineista ei ole krp:n mukaan ilmoitettu tulliin. Levotonia kuvaillaan lähinnä luontaistuotteeksi.

Levoton on tuttu krp:lle dokumentista, joka on tehty 1990-luvun puolivälissä. Asiakirja liittyy krp:n mukaan "immunologiseen projektiin", jossa venäläiset urheilulääketieteen asiantuntijat opastivat suomalaisia. Hanke käynnistyi Pekka Vähäsöyringin päävalmentajakaudella. Erään krp:n löytämän paperin mukaan projektin tähtäin oli Trondheimin 1997 ja Naganon 1998 arvokisoissa.

Poliisi on myös löytänyt Hiihtoliiton kirjanpidosta kuitteja, joissa venäläisille maksetaan mm. konsulttikuluja yli 40 000 markkaa.

Kyrön tileille outoja rahoja

Krp on lisäksi selvittänyt, että Kyrö on vaihtanut ulkomaanvaluuttoja ja tallettanut rahaa tililleen suunnilleen saman verran kuin on käyttänyt hormoniostoihin. Krp:llä ei ole tietoa siitä, mistä rahat ovat peräisin. Niiden alkuperän selvittäminen on vielä kesken.

Kyrö on kertonut kuulustelussa, että osa rahoista on hiihdon maailmancupin yhteydessä Suomen hiihtojoukkueelle annettuja kulukorvauksia. Näitä rahoja maksetaan kisojen yhteydessä kisapaikoilla. Rahasiirrot on tehty Kyrön tileille usein hiihdon maailmancup-kilpailuiden jälkeen.

Tutkinta alkoi Lahden käryistä

Poliisi on tutkinut joidenkin hiihtoihmisten toimia Lahden MM-hiihtojen jälkeen. Kyrön lisäksi rikoksesta epäiltynä on kuultu myös entistä päävalmentajaa Pekka Vähäsöyrinkiä ja entistä lajipäällikköä Antti Leppävuorta. Tutkinnan alla on useita rikosnimikkeitä lääkerikoksesta ja salakuljetuksesta törkeään petokseen.

Tutkimuksiin liittyen krp on tehnyt kymmeniä kuulusteluja. Kuulustelupöytäkirjoja on noin tuhat sivua. Kaikkiaan aineistoa on parituhatta sivua. Tutkinnan on määrä valmistua huhtikuun puoliväliin mennessä. Aineisto annetaan syyttäjälle syyteharkintaan näillä näkymin toukokuussa.

Hiihtoliitto haluaa odottaa esitutkinnan valmistumista

Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineistoon perustuvat tiedot Hiihtoliiton entisen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön hormonikaupoista eivät yllättäneet Hiihtoliiton nykyistä toimitusjohtajaa Jari Piiraista. Hän oli asemansa perusteella saanut jo tietoa kuulustelujen sisällöstä ja tiesi, että Kyrön tekemiset tulevat julki ennemmin tai myöhemmin. -Parempi tietysti, että ennemmin, että pääsemme sitten taas jatkamaan normaalia työtä, Piirainen totesi lauantaina. Laajempaan kommentointiin Hiihtoliitto ryhtyy vasta, kun kaikki esitutkintamateriaali on käytössä.

Piiraisen mukaan on äärimmäisen harmillista, että vanhat sotkut lävähtävät taas silmille, kun liitto ehti juuri saada toimintaansa normalisoitua viime vuoden Lahden dopingskandaalien jälkimainingeista. -Nämä jutut eivät liity millään tavalla nykyiseen toimintaan, mutta vanhat synnit pitää tietysti selvittää.

Piiraisen mukaan on selvää, ettei Kyrö tuonut hormoneja itselleen. Toimitusjohtaja uskoo, että ennemmin tai myöhemmin selviää, kuka Kyrön tuomia aineita on käyttänyt. -Jos, ja korostan sanaa jos, esimerkiksi nyt kilpailukiellossa olevat urheilijat ovat käyttäneet Hemohesin lisäksi kiellettyjä hormoneja, niin kyllähän se on henkinen kolaus heidän uskottavuudelleen, Piirainen sanoi.

Urheilun juridiseen puoleen ei vaikuta, mistä aineesta kahden vuoden kilpailukielto napsahtaa. Hormonien ja Hemohesin tuoma kilpailukielto olisi joka tapauksessa yhtä pitkä. -Nyt kilpailukiellossa olevat urheilijat ovat kärsineet reilut puolet kilpailukiellostaan ja vapautuvat ensi talvena, Piirainen totesi.

"Matkojen määrän olisi pitänyt laittaa kellot soimaan"

Esitutkinta-aineiston perusteella on selvinnyt, että ex-päävalmentaja Kyrö teki vuosina 1999-2000 yhteensä 14 epätavallista matkaa ulkomaille. Hänen matkalaskunsa on hyväksytty Hiihtoliitossa, ja puumerkkejään laskuihin ovat krp:n epäilyn mukaan laittaneet liiton entinen maastohiihdon lajipäällikkö Antti Leppävuori, liiton entinen toimitusjohtaja Esa Klinga ja liiton nykyinen markkinointijohtaja Matti Leikoski.

Piirainen myöntää, että jälkikäteen ajatellen matkoja on ollut aika paljon. -Jälkiviisaasti voi tietysti sanoa, että ehkä hälytyskellojen olisi pitänyt silloin soida, Piirainen sanoi. Piiraisen mukaan laskutus perustuu kuitenkin luottamukseen, ja jos matkan perustelut on kirjattu oikein, niiden oikeellisuutta ei ole ollut syytä epäillä.

Kansainvälisellä hiihtoliitolla (FIS) on tapana pitää ei-lumisen ajan seminaareja ja muita tilaisuuksia maissa, joissa hiihto ei ole valtalajina. Niinpä esimerkiksi matka Hollantiin tai Espanjaan ei herätä epätavallista huomiota.

"Kenelle Kyrö toi kiellettyjä aineita?"

Hiihtoliiton maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä sanoo, että tiedot hänen edeltäjänsä Kari-Pekka Kyrön hormoniostoista ja -salakuljetuksesta kuulostavat hurjilta. Täytenä yllätyksenä ne eivät tulleet, vaan Jylhä oli saanut niistä ennalta vihiä. Julkaisuajankohta oli kuitenkin yllätys, sillä Jylhä osasi odottaa niitä vasta esitutkinnan päätyttyä.

Pääkysymys on Jylhän mukaan se, kenelle Kyrö toi kiellettyjä hormoneja. Jylhä piti kuluneella viikolla Olympiakomitean kanssa palaveria siitä, miten hiihdossa edetään seuraavan olympiadin aikana, eli Torinon talviolympialaisiin 2006 asti. Palaverissa sivuttiin myös kilpailukiellossa olevien hiihtäjien paluumahdollisuuksia ensi talvena. Jylhän linjana on kehittää hiihtoa niin, että nuori polvi nousee vastaamaan miesten menestyksestä ja naisten osalta nykymaajoukkue on jo lähellä kärkitasoa.

Kilpailukiellossa olevien hiihtäjien mahdollinen paluu ei vaikuta linjaukseen. -Jos he haluavat palata, se tapahtuu tietysti sääntöjen mukaan. Heidät on tuomittu kilpailukieltoihin, jotka päättyvät ensi talvena, Jylhä muistutti. Maajoukkue pitäytyy yksiselitteisesti luomulinjalla, eli menestyy tai on menestymättä sallituin menetelmin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.