Mainos

KRP käynnistää esitutkinnan pilakuvista

Poliisi tutkii, onko Muhammed-kuvien julkaisemisella suomalaisilla internet-sivuilla rikottu lakia. Suomen johtava muslimimaailman asiantuntija Jaako Hämeen-Anttila ennustaa, että nyt eletään jo pilakuvajupakan viimeisiä aikoja.

KRP käynnistää esitutkinnan profeetta Muhammedin kuvien julkaisemisesta suomalaisilla internet-sivustoilla.

Poliisi haluaa selvittää, täyttääkö pilakuvien julkaiseminen rikoksen tunnusmerkistön. Alustavien selvitysten perusteella KRP arvioi, että syytä epäillä rikosta -kynnys on ylittynyt. Esitutkinta käynnistetään rikoslain mukaisena uskonrauhan rikkomisena.

Uskonrauhan rikkominen edellyttää, että teko on tehty loukkaamistarkoituksessa ja sitä voidaan pitää esimerkiksi herjaamisena.

Vanhanen pyytää anteeksi

Pääministeri Matti Vanhanen pahoittelee sitä, että profeetta Muhammedia esittävät pilakuvat on julkaistu suomalaisilla verkkosivuilla. Vanhanen sanoi tiistaina Torinossa olevansa pettynyt siihen, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat loukata islamin pyhäksi pidettyjä arvoja.

- Pyydän omasta ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että muslimien uskonnollisia tunteita on näin loukattu myös Suomessa, Vanhanen sanoo kannanotossaan.

Hämeen-Anttila kehottaa malttiin

Suomen johtavan muslimimaailman asiantuntijan Jaakko Hämeen-Anttilan mielestä Lähi-idästä tulee saada kirjoittaa kriittisesti jatkossakin, mutta juuri tällä hetkellä tilannetta tulisi rauhoittaa.

- Kohun lietsominen vastatoimilla ei ole mitenkään viisasta. Minusta aika puolustaa sananvapautta tulee sen jälkeen, kun kohu on laantunut. Nyt kannattaisi olla hyvin rauhallisesti ja antaa kohun mennä. Sen jälkeen voidaan sitten miettiä uudestaan lehdistön asemaa ja sitä miten jatkossa menetellään. Nyt ei kannata ollenkaan heittää liekkeihin lisää bensiiniä, Hämeen-Anttila sanoo.

Esimerkiksi näyttävät tuen ilmaukset sananvapauden puolesta ovat hänen mukaansa vielä huonosti ajoitettuja. Nyt Hämeen-Anttilan mielestä kannattaisi miettiä, miten kulttuurien rinnakkaiselo saadaan toimimaan.

- Olisi pikemminkin syytä miettiä medioissa sellaisia pelisääntöjä, että kuinka pitkälle sananvapautta pitää venyttää toisen ihmisen loukkaamisen suuntaan. Ehkä Jyllands-Postenin jutut olivat aikamoisen huonosti harkittuja juuri tämän takia.

Kaikesta huolimatta Hämeen-Anttila ennustaa, että nyt eletään jo pilakuvajupakan viimeisiä aikoja.

(MTV3-STT)

Asiantuntija: Muhammed-pilakuvien pahin kuohu ohi.

(Kymmenen uutiset 14.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.