Mainos

KRP jättää Sonera-kirjan kirjoittajan pohtimisen syyttäjälle

Keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta viittaa Sonera-kirjan kirjoittajaksi epäiltyyn. Poliisi ei kuitenkaan esitä ketään suoraan syylliseksi. Tutkimukset ovat nyt valmiit, ja esitutkinta-aineisto lähtee pian syyttäjälle syyteharkintaan.

- Siellä on syyttäjälle arvioitavaa materiaalia. Viitteitä (epäillystä) on, mutta ei niin paljon, että olisimme kirjoittaneet sen pöytäkirjan kanteen. Syyttäjä saa harkita asian itse tai pyytää jotain mahdollisia lisätutkintoja, selittää rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala.

KRP on tutkinut Sonera-kirjan kirjoittajan tekemäksi epäiltyä törkeää kunnianloukkausta. Ongelmana on ollut kirjoittajan henkilöllisyyden selvittäminen. Loikalan mukaan todisteet viittaavat kuitenkin nyt tiettyyn suuntaan. Jos näin ei olisi, poliisi olisi joutunut keskeyttämään tutkinnan tuloksettomana.

Loikala ei halua ottaa kantaa siihen, kuka epäilty on. Yleisradion tv-uutiset on aiemmin kertonut, että KRP epäilisi kirjan kirjoittajaksi Soneran entistä konsulttia.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Ilander kertoo aikovansa tehdä syyteharkinnan varsin pikaisessa aikataulussa. Jos juttu menee oikeuteen, se käsitellään omana kokonaisuutenaan erillään muista Sonera-jutuista.

Tutkimukset vain internetversiosta

Minne hävisivät Soneran miljardit -kirja julkaistiin internetissä kesällä 2002. Myöhemmin Heikki Haavikon johtama kustannusyhtiö Art House julkaisi teoksen painettuna.

Kirjoittajaksi ilmoitettiin nimimerkki Pekka Peloton. KRP:n tutkimukset ovat keskittyneet vain internetversioon, painetun teoksen kustantajaa ei epäillä rikoksesta.

Asian tiimoilta käytiin oikeusprosessi, jossa korkein oikeus vihdoin päätti, ettei Haavikon tarvitsi paljastaa mahdollisia tietojaan kirjan kirjoittajasta tai lähteistä. Alemmat oikeudet olisivat velvoittaneet Haavikon puhumaan KRP:lle sakon uhalla.

Nettikirjasta teki rikosilmoituksen Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander, joka hermostui, kun opuksessa väitettiin hänen kavaltaneen yhtiön rahoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.