Mainos

KRP epäilee: Rikollisryhmä mukana luvattomassa velanperinnässä

Keskusrikospoliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan vyyhdessä, jossa rikollisjengeihin kuuluvien epäillään harjoittaneen luvatonta velanperintää. Poliisin mukaan velkojen perinnässä on ollut asialla pääasiassa M.O.R.E:n jäseniä, mutta jutussa on epäiltynä myös Natural Born Killers -järjestön edustajia.

Perintä on kohdistunut lähtökohtaisesti yksittäisiin ihmisiin. Ihmisiä on lähestytty määrätietoisesti sähköpostitse tai puhelimitse ja ilmoitettu, että asiaa tullaan selvittämään paikan päälle. Muutamissa tapauksissa velkoja on tultu karhuamaan kotiin asti.

- Pihaan tulee esimerkiksi illalla hämärässä kaksi henkilöä. Velkaan liittyvät asiakirjat isketään kouraan ja annetaan ohjeet, että maksaminen on syytä suorittaa, KRP:n rikosylikomisario Risto Lohi kuvaa toimintatapoja.

Tutkinnassa ei ole ilmennyt, että ihmisiin olisi kohdistettu fyysistä väkivaltaa tai että velkoja olisi peritty esimerkiksi aseella uhaten. Rahoja ei ole myöskään käyty karhuamassa jengiliivit päällä.

Aseita, huumeita ja väärennettyjä asiakirjoja

Poliisi on tutkinut neljää varsinaista perintätapahtumaa tai -kokonaisuutta. Epäilynä on, että velanperinnässä on käytetty hyväksi Helsingin Perintäpalvelu -nimistä yritystä, jolla ei ole ollut perintätoiminnan edellyttämää toimilupaa.

Rikollisen toiminnan epäillään ulottuneen Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun kautta Kymeen ja tapahtuneen keskeisiltä osin vuosina 2008-2009. Velkojen periminen on liittynyt esimerkiksi auto- ja taidekauppaan. Velkojat ovat päätyneet perintäpalvelun ja siinä vaikuttavien ihmisten pakeille tutun tai viidakkorumpujen kautta.

- Neljän pääkokonaisuuden osalta velkaa on pyritty perimään kaikkinensa noin 300 000 euroa. Noin 200 000 euron osalta on onnistuttu, Lohi sanoo.

Tutkinnan yhteydessä poliisi on takavarikoinut muun muassa aseita, patruunoita, huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, väärennettyjä asiakirjoja sekä rikollisena pidettyjen järjestöjen vaatekappaleita, kuten jengiliivejä. Eri rikosnimikkeitä on iso liuta.

Rikoksesta epäiltyjä on lähes 20, joista noin kymmenkunta kuuluu poliisin mukaan varmuudella M.O.R.E.:een tai NBK:hon. Vangittuna tai pidätettynä on ollut yhdeksän ihmistä. Kaikki ovat nyt vapaalla jalalla.

Epäillyiltä löytyy huume-, väkivalta- ja talousrikostaustaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.