Mainos

Krp epäilee pommimiehen toimineen yksin

17-vuotias ja kolme muuta pommiepäiltyä on vapautettu epäilyistä. Krp:n mukaan näyttää entistä varmemmalta, että räjäyttäjä toimi yksin.

Keskusrikospoliisi on tänään aamupäivällä vapauttanut 17-vuotiaan lukiolaisen, jota oli epäilty avunannosta vantaalaisen kauppakeskus Myyrmannin räjäytykseen. Poliisin mukaan pojan ei enää epäillä osallistuneen pommi-iskun valmisteluun millään tavoin.

Epäilyistä ovat puhdistuneet myös kolme muuta poliisin huostassa ollutta nuorta miestä, jotka laskettiin vapaalle jalalle jo tiistaina.

Epäilyjen rauettua poliisi on entistä vakuuttuneempi siitä, että teräshaulipommin ostoskeskuksessa räjäyttänyt mies toimi yksin.

Keskusrikospoliisin mukaan on varmistunut, että pidätetty lukiolainen ei koskaan tavannut räjäyttäjäksi epäiltyä Petri Tapani Gerdtiä kasvotusten. He eivät myöskään olleet puhelinyhteydessä keskenään, vaan kaikki heidän välisensä tiedonvaihto tapahtui internetin kautta. Lukiolainen piti internetissä yllä räjähdeharrastajien keskustelupalstaa, jonka ahkerimpia käyttäjiä Gerdt oli. Lukiolainen käytti palstalla nimimerkkiä "Einstein" ja Gerdt nimimerkkiä "rc".

Ymmärsi jutun vakavuuden

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan kuulustelut lukiolaisen kanssa sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä. Nuorukainen on ymmärtänyt tilanteen vakavuuden ja ollut yhteistyössä poliisin kanssa, hän kertoo. -Toivon mukaan hän on ymmärtänyt myös, minkälaisissa ympyröissä hän on internetkeskusteluja käynyt. Luultavasti hän on itsekin oppinut jotain näistä tapahtumista, Haapala lisää.

Pojan ilmeinen syyttömyys selvisi paitsi kuulusteluissa, myös kotietsinnän kautta. Pidättäminen oli tarpeen osin siksi, että häneltä takavarikoidun tietokoneen sisällön tutkiminen otti oman aikansa. Televalvontatiedot puolestaan edesauttoivat sen selvittämistä, etteivät 17-vuotias ja Gerdt soitelleet toisilleen.

Krp pidätti pojan tietoisena siitä, että Vantaan pommi-iskun jälkeinen pidätys saavuttaa valtaisan julkisuuden. Johtavilta tiedotusvälineiltä ei kestänyt kauan selvittää pojan henkilöyttä ja sitä kautta hänen taustojaan. -Yksi syy pidätykselle ja kiinniotoille oli se, että tutkimme meidän oloissamme harvinaisen törkeää rikosta, joten kaikesta on pakko varmistua viimeiseen asti, Haapala sanoo. -Toisaalta pidätyksellä suojattiin myös pojan omaa oikeusturvaa. Näin hän itse ei päässyt vaikuttamaan tutkintaan, mikä lisää johtopäätöksemme vakuuttavuutta.

Poliisi kaipaa yhä vihjeitä

Lukiolainen oli pidätettynä todennäköisin syin epäiltynä avunannosta törkeään tuhotyöhön. Haapalan mukaan pidätykselle oli perustellut syyt, mutta ne hälvenivät tarkemmassa syynissä. Vapauttamispäätös tehtiin torstaiaamun viimeisten kuulustelujen jälkeen.

Entä miksi 17-vuotiasta kuulusteltiin useita päiviä, kun muut kiinniotetut pääsivät vapaiksi vuorokauden kuluessa? -Hän oli palstan ylläpitäjä ja siinä mielessä sen primus motor, avainasemassa palstan keskusteluissa, Haapala perustelee.

Poliisi jatkaa muilta osin tutkimuksia ja muun muassa selvittää Gerdtin liikkumista ja teon motiivia. Yleisöltä poliisi odottaa yhä apua. Vihjenumerot ovat (09)83886766 ja (09)83886560.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.