Mainos

KRP epäilee perhettä laajasta rahanpesusta

Jyväskyläläisperheen isän epäillään toimineen "alamaailman pankkina" ja lainanneen rahaa suurilla koroilla. Myös miehen vaimoa ja poikaa epäillään laajasta rahanpesusta.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Jyväskylän seudulta kotoisin oleva perhe olisi syyllistynyt laajamittaisiin talousrötöksiin.

Rikosylikomisario Jouko Tainio sanoo, että perheen isä on toiminut "alamaailman pankkina" ja lainannut rahaa jättikoroilla.

Tutkimuksissa on Tainion mukaan huomattu, että velalliset olisivat joutuneet tekemään uusia rikoksia selvitäkseen veloistaan. Keski-ikäisen miehen epäillään hankkineen rikoksilla suuren omaisuuden. Häneltä on takavarikoitu velkakirjoja, joiden pääoma on ollut melkein 200 000 euroa.

Miehen uskotaan sijoittaneen omaisuuttaan tamperelaiseen käytettyjen autojen liikkeeseen, jonka omistajaa epäillään törkeästä rahanpesusta. Tainion mukaan autoliikkeessä myynnissä olleet päätekijän rahoittamat autot takavarikoitiin viime syksynä. Miehen rahoja epäillään olleen sijoitettuna myyntiautoihin enimmillään 130 000 euroa.

Rahanpesua veikkaustositteilla?

Miehen poikaa ja entistä vaimoa epäillään myös törkeästä rahanpesusta. Naiselta on takavarikoitu 50 000 euroa käteistä, jonka epäillään olleen hänen ex-miehensä rikoksilla hankkimaa. Pojan taas uskotaan pesseen isänsä pyynnöstä tai käskystä rahaa veikkaus- ja ravipelien voittotositteiden avulla.

Tainion mukaan tilanteessa mennään kioskille pestävien rahojen kanssa.

- Kioskilla aina kun joku menee lunastamaan lappua, satasen voitosta tarjotaan vaikka 110 euroa. Silloin on rahaa pestynä, kun saadaan voittotosite ja lunastetaan se itse.

Voitot saatetaan tämän jälkeen siirrättää omille tileille niin, että siirrosta jää tosite. Näin voidaan myöhemmin yrittää todistaa, että hallussa oleva omaisuus on saatu pelivoitoilla.

Poliisilla on vahvoja epäilyksiä siitä, että lunastamattomilla pelitositteilla on käyty Suomessa kauppaa rahanpesutarkoituksessa nyt paljastunutta vyyhteä paljon laajemminkin.

Kymmeniä epäiltyjä ringissä

Vyyhdessä on päätekijän lisäksi 20 ihmistä epäiltynä. Poliisi epäilee heitä eriasteisista rahanpesurikoksista. Päätekijää epäillään myös useista kiskontarikoksista ja törkeästä petoksesta.

- Pääepäillyt eivät ole enää vangittuina, Tainio sanoo.

Hänen mukaansa kuulusteluissa epäilty perhe ei ole myöntänyt mitään.

Alun perin juttu alkoi purkautua vuonna 2005, kun perheen pojan nimiin siirtyi 50 000 euron arvoinen tontti, jonka oikeaksi omistajaksi poliisi epäili perheen isää. Isä oli tonttikaupan aikoihin täysin varaton. Kun poliisi kiinnostui kaupasta, poika esitti ulosotolle ja verottajalle pelitositteita, joilla hän yritti selittää tonttikaupan rahoitusta.

Laajan rikosvyyhden tutkinta alkoi toden teolla kesällä 2006. Juttu siirtyy ensi kuussa syyteharkintaan Keski-Suomen syyttäjänvirastoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.