Mainos

Krp epäilee Paavo Salosta valtiorajarikoksesta

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Venäjältä Suomeen diplomaattiauton takakontissa vajaa vuosi sitten kuljetetun Antonin tapauksessa.

Krp epäilee Antonin isää Paavo Salosta valtiorajarikoksesta. Autoa ajanutta diplomaattia Simo Pietiläistä epäillään puolestaan avunannosta valtiorajarikokseen sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Salosta kuultiin esitutkinnassa myös epäiltynä lapsikaappauksesta sekä lapsen omavaltaisesta huostaanotosta. Näiden osalta näyttöä ei kuitenkaan löydetty eivätkä epäillyt rikokset näin ollen etene syyttäjälle.

Keskusrikospoliisi ryhtyi tutkiman tapausta valtakunnansyyttäjä Leena Metsäpellon aloitteesta viime toukokuussa.

Vastaan tekemisistäni oikeudessa

Paavo Salonen sanoo olevansa valmis vastaamaan mahdolliseen syytteeseen oikeudessa.

- Oloni on rauhallinen ja helpottunut. Tiesin, etten ole syyllistynyt lapsikaappaukseen enkä liioin lapsen omavaltaiseen huostaanottoon. Valtiorajarikoksen osalta olen valmis vastaamaan tekemisistäni oikeudessa, sanoo Salonen kotoaan Kokemäeltä.

Salosen mukaan hän ei kuitenkaan itse koe syyllistyneensä valtiorajarikokseen palatessaan kotimaahansa Venäjältä.

- Olen syntynyt Suomessa ja maksanut veroni yli 50 vuotta tähän maahan. Minulla oli varmasti oikeus tulla kotiin yhdessä poikani kanssa. Mikäli oikeus kuitenkin tulkitsee toisin, niin olen valmis kärsimään siitä rangaistuksen, Salonen toteaa.

Paavo Salosen mukaan hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin piiloutua Antonin kanssa rajan ylittämisen ajaksi.

- Emme olisi mitenkään päässeet Suomen puolelle avoimesti. Olin tuossa vaiheessa ollut Venäjällä ilman voimassa olevaa viisumia jo kahdeksan päivää. Antonia puolestaan ei päästetty Suomeen sikäläisten tuomioistuinten ja viranomaisten puoltavista lausunnoista huolimatta. Suomen ulkoministeriö yritti useita kertoja turhaan saada selitystä rajan yllättävälle sulkeutumiselle. Vasta jälkikäteen selvisi, että matkanteko katkesi rajalle FSB:n estettyä Antonin paluun, kertaa Salonen vajaan vuoden takaisia tapahtumia.

Anton on Suomen kansalainen

Keskusrikospoliisi on selvittänyt esitutkinnassa myös paljon julkista kohua aiheuttanut kiistaa Antonin kansalaisuudesta.

Tutkinnan aikana on tullut ilmi, että väestötietojärjestelmässä on ollut virhe Anton Salosen kansalaisuuden osalta. Satakunnan maistraatin Huittisten yksikkö toteaa lausunnossaan, että Anton Salonen on ollut syntymästään saakka Suomen kansalainen.

Maistraatin selvityksen mukaan Paavo Salonen on käynyt tunnustamassa avioliiton ulkopuolella syntyneen poikansa kuukausi tämän syntymän jälkeen. Tuossa vaiheessa Tampereen maistraatti on vahvistanut Antonille takautuvasti Suomen kansalaisuuden syntymähetkestä alkaen. Samassa yhteydessä maistraatti on kuitenkin virheellisesti kirjannut Antonille myös Venäjän kansalaisuuden, ilman minkäänlaista virallista dokumenttia, passia tai maahanmuuttoviraston kansalaisuusmääritystä.

Joulukuussa 2008 Satakunnan maistraatin Huittisten yksikkö on poistanut Anton Salosen henkilötiedoista virheellisen merkinnän Venäjän kansalaisuudesta.

- Tämän tiedon julkitulo on suunnaton helpotus. Olen koko ajan yrittänyt selittää, että väestötietojärjestelmässä on virhe. Anton on koko ajan ollut Suomen eikä Venäjän kansalainen, toteaa Salonen.

- Venäjän kansalaisuus ei ole itsestäänselvyys, sitä pitää aina erikseen anoa. Toisin kuin Suomen kansalaisuus, Venäjän kansalaisuutta ei saa automaattisesti silläkään perusteella, että toinen vanhemmista on Venäjän kansalainen, Salonen selvittää.

- Koko tämä kansalaisuusasia on vyörytetty julkisuuteen tarkoitushakuisesti. Kaiken kaikkiaan yhteistyö Venäjällä paikallisten miliisien ja lastensuojeluviranomaisten kanssa on sujunut koko ajan hyvässä yhteisymmärryksessä. Ongelmia tuli vasta sen jälkeen kun asia politisoitiin ja mukaan kuvaan tulivat Kreml ja FSB, lataa Antonin isä Paavo Salonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.