Mainos

KRP: Elintasokuilu houkuttelee rikolliset Suomeen

Rikosylikomisario Ari Karvonen Keskusrikospoliisista kertoo MTV:n Uutisille, että Baltian maista tuleva rikollisuus, erityisesti organisoitu liettualainen rikollisuus, on tilastojen mukaan nousussa Suomessa.

Pääasiassa kyse on omaisuusrikoksista ja ryöstörikoksista. Omaisuusrikoksissa sesonkituotteet ovat ryöstöjen kärjessä: talvisin moottorikelkat ja mönkijät, keväisin perämoottorit.

Sama ilmiö toistuu myös muissa Pohjoismaissa. Osin myös Saksassa on viitteitä siitä, että samat tekijät kulkevat näissä kaikissa maissa.

Karvosen mukaan Schengen sopimuksen voimaantulo Suomen ja Viron ja Baltian maiden välillä on asettanut omat haasteet rikoksien selvittämiselle.

- Emme saa enää selkeästi tietoa siitä, ketkä kulkevat rajojen yli. Toisaalta tarkistaminenkin vaatii aina perusteltua epäilyä. Tämä on johtanut siihen, että yhteistyö viranomaisten välillä on entistä tiiviimpää ja päivittäistä.

Rikosylikomisario epäilee, että Suomen ja Baltian maiden välinen elintasokuilu houkuttelee rikolliset Suomeen.

- Täällä on paljon tavaraa, joka on helppo ottaa ja viedä Baltian maihin. Rikolliset luottavat siihen, että viranomaisten on hankala tulla perässä.

- Suomessa omaisuus on ehkä suojattu, mutta suojaus on sitä luokkaa, ettei se estä rikollisia toimimasta. Suomalaisten pitäisi pitää parempaa huolta omaisuudestaan ja näin ennaltaehkäistä kasvavaa rikollisuutta.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 24.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.