Mainos

KRP ei tutki Vanhasen lautaerää

Keskusrikospoliisi ei käynnistä esitutkintaa pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) toimitetuksi väitetystä lautaerästä, koska mahdollinen rikos olisi vanhentunut.

- Meillä ei ole lakisääteisesti edes oikeutta lähteä kaivelemaan asian sisältöä tämän pidemmälle. Mahdolliset rikosnimikkeet, joita tässä voitaisiin pohtia, ovat vanhentuneet, KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa toteaa MTV:n uutisille.

"Ilman Vanhasen rikosilmoitusta selvittäminen jää tähän"

Kurenmaan mukaan asian selvittäminen jää tähän, jos asianomistaja eli Vanhanen ei tee kunnianloukkauksesta rikosilmoitusta Yleä vastaan.

- Koska se on asianomistajarikos, meillä ei ole lupa myöskään tutkia ilman asianomistajan syytepyyntöä. Ja kun valtakunnansyyttäjäkin on ilmoittanut, että he eivät määrää tätä tutkittavaksi yleisen edun perusteella, poliisi ei voi enempää tehdä, turhautuneen oloinen Kurenmaa perustelee.

Yleisradion Silminnäkijä-ohjelmassa väitettiin, että rakennusliike olisi lahjonut Vanhasen antamalla tälle lautatavaraerän. Sama rakennusliike olisi ohjelman mukaan tehnyt rakennusurakointia Nuorisosäätiölle, jonka hallituksen puheenjohtajana Vanhanen tuolloin toimi.

Ohjelmasta ei käynyt ilmi rakennusliikkeen nimi, toimitetun tavaran arvo eikä teon ajankohta.

Ohjelmassa esitettyjen tietojen perusteella tekoa tulisi KRP:n mukaan arvioida lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa sekä lahjomisena elinkeinotoiminnassa. Kummankin teon vanhentumisaika on viisi vuotta, joten ennen 1. lokakuuta 2004 tapahtuneet teot eivät tule rikosoikeudellisesti arvioitaviksi.

KRP on tehnyt asiassa selvityksiä, joiden yhteydessä on muun muassa puhutettu ohjelman tekijää toimittaja Ari Korvolaa. Ohjelman vastuuhenkilöt ovat myös julkisuudessa kertoneet, että kyse olisi yli kymmenen vuoden takaisesta tapahtumasta.

Vanhasen talon lopputarkastus on tehty Nurmijärven rakennusviranomaisten asiakirjojen perusteella 2003. Koska ohjelman sisällöstä ei ilmene tarkempia tietoja ja asiassa on vedottu lähdesuojaan, väitetyn teon tarkka tapahtuma-aika ja sisältö eivät ole enemmälti selvitettävissä. KRP:n selvityksissä ei ole tullut ilmi mitään seikkoja, joiden vuoksi olisi perusteltua epäillä teon tapahtuneen alle viisi vuotta sitten. Näin ollen kuvattu teko on vanhentunut, KRP toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.