Mainos

Krooninen kipu nakertaa suomalaisia

Vähintään joka neljäs 15-74-vuotias suomalainen kärsii yli kolme kuukautta jatkuneesta kivusta. Yli kymmenellä prosentilla kipu on päivittäistä tai jatkuvaa.

Krooninen kipu nakertaa suomalaisten terveyttä. Koviin kipuihin kokeillaan useita hoitoja ja syödään paljon lääkkeitä, ilmenee Kuopion yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta.

Proviisori Juha Turusen tutkimukseen osallistui yli 4500 satunnaisesti valittua 15-74-vuotiasta. Tulosten mukaan vähintään joka neljäs tämänikäinen kärsii yli kolme kuukautta jatkuneesta kivusta. Yli kymmenellä prosentilla kipu on päivittäistä tai jatkuvaa.

Kipulääkkeiden säännöllinen käyttö on yleistä: noin seitsemän prosenttia ihmisistä käyttää niitä päivittäin ja lisäksi yli kymmenen prosenttia muutamana päivänä viikossa.

Tutkimukseen osallistuneista 80 prosenttia oli tuntenut jotain kipua kuluneen viikon aikana. Heistä yli puolet oli käyttänyt reseptivapaita kipuhoitolääkkeitä edellisen puolen vuoden aikana. Kolmannes oli käynyt lääkärillä ja saanut reseptikipulääkkeitä. Joka viides oli käynyt ammattihierojalla ja joka kymmenes fysioterapiassa.

Vasta kovat ja jatkuvat kivut saavat ihmiset hakeutumaan lääkärin hoitoon.

Tutkimuksen mukaan krooninen kipu on yleistä erityisesti iäkkäämmillä, mutta miesten ja naisten välillä ei ole eroa. Etenkin naiset kokeilevat useita kivunhoitotapoja.

Kipulääkkeiden säännöllinen käyttö on yhteydessä myös masennukseen ja työelämän ulkopuolelle jäämiseen, tutkija kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.