Mainos

Kroatiassa toivotaan EU:sta taloudellista vetoapua – syytöksiltä ei ole vältytty

9:10

Ensi yönä Euroopan unioniin liittyvä Kroatia toivoo jäsenyyden vauhdittavan maan surkealla tolalla olevaa taloutta. Työttömänä kroatialaisista on yli viidennes.

Kroatia onkin ainakin ensimmäisinä jäsenyysvuosinaan unionin nettosaaja. Vuosina 2014-2020 Kroatian arvioidaan saavan EU:lta 14 miljardin euron edestä tukea eri rahastoista maan kehittämiseen. Tästä tukipaketista toivotaan piristysruisketta maan talouteen niin, että kansainväliset investoijatkin kiinnostuisivat Kroatiasta.

Maailmanpankin Kroatian toimiston pääekonomisti puolustaa tukimiljardeja.

– Täytyy muistaa, että unionin mittakaavassa olemme hyvin pieni ja merkityksetön maa. Kroatian bruttokansantuote on vain 0,3 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta. Kroatian tukipaketti on selvästi alle puoli prosenttia koko EU-alueen saamista tuista, Sanja Madzarevic-Juster Maailmanpankista arvioi.

"Saksalaismiljardien hautausmaa"

EU:n mittakaavassa köyhälle Kroatialle on kuitenkin sadellut syytöksiä niskaan. Esimerkiksi saksalaismediassa on esitetty arvioita, että maa on uusi Kreikka, saksalaismiljardien hautausmaa.

– Minusta tällaiset puheet ovat liioittelua. Näitä maita ei voi vertailla, sillä nyt kun Kroatia on liittymässä EU:hun, unioni on paljon ennaltaehkäisevämpi, kontrolloivampi ja tarkempi. Nyt on käytössä eri pelisäännöt, jotka estävät Kroatiaa seuraamasta Kreikan tietä, kuvailee ekonomisti Madzarevic-Juster.

Maailmanpankin ekonomisti muistuttaa myös, että EU:n komissio voi kovistella Kroatiaa uudistuksiin myös sen ollessa jo jäsen. Näin on kirjattu liittymissopimukseen.

Euroon vielä pitkä matka

Vaikka ovet avautuvat nyt unioniin, euroalueeseen Kroatia ei liity vielä vuosiin.

– Meidän pitää jatkaa uudistuksia. Sitä pitää odottaa vielä ainakin kymmenen vuotta, laskee Maailmapankin ekonimisti Madzarevic-Juster.

Hän kuitenkin lisää, että euro on jo hyvin vahvasti Kroatiassa. Suurin osa maassa myönnetyistä luotoista samoin kuin talletuksista on jo nyt sidottu euroon.

Euron lisäksi Kroatian pitää myös odottaa vielä vuosia pääsyä Schengen-alueeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.