Kroatiassa parlamenttivaalit

Kroatialaiset äänestivät tänään parlamenttivaaleissa, joiden odotetaan merkitsevän loppua vuosikymmenen kestäneelle kansallismielisen Kroatian demokraattisen unionin (HDZ) valtakaudelle ja lähentävän Kroatian suhteita länsimaihin.

Kroatian-lippu

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan HDZ menettää suuren enemmistönsä eroavassa 127-paikkaisessa parlamentissa, jossa sillä on ollut 75 kansanedustajaa.

Mittausten mukaan vaalien suosikiksi on nousemassa kuuden pääoppositiopuolueen muodostama vaaliliitto, jossa suurimpina puolueina ovat entiset kommunistit, nykyinen Sosiaalidemokraattinen puolue (SDP) ja Sosiaaliliberaalinen puolue (HSLS). Jos HDZ kärsii vaaleissa tappion, avaa se tien keskustavasemmistolaisen hallituksen muodostamiselle.

Hallituksen johtoon nousisi entinen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Ivica Racan. Edelliset vaalit pidettiin vuonna 1995, jolloin HDZ sai murskavoiton ja keräsi itselleen 75 parlamenttipaikkaa. Tämän päivän vaaleissa sille ennustetaan vain 44:ää paikkaa. Kaikkiaan vaaleissa on mukana 55 puoluetta.

HDZ:n menestyksen tai tappion avaimina pidetään ulkomailla asuvia kroaatteja, jotka saivat äänestää jo eilen. He ovat suurimmalta osalta isänmaallisia konservatiiveja, joiden uskotaan äänestävän HDZ:aa.

Vaaleja tarkkailee noin 400 kansainvälistä tarkkailijaa. Parlamenttivaalien jälkeen 24. tammikuuta Kroatiassa pidetään presidentinvaalit, joissa äskettäin edesmenneelle Franjo Tudjmanille valitaan seuraaja.

Kansainvälisesti eristyksissä

Tudjman johti Kroatiaa koko sen itsenäistymisen ajan vuodesta 1991 ja hallitsi diktaattorin ottein politiikkaa. Hänen uudelleenvalintansa varmistui vuoden 1997 vaaleissa, joita tarkkailijat pitivät "perusteellisen vilpillisinä".

Länsimaat ovat lisäksi syyttäneet Tudjmanin HDZ-puoluetta mm. ihmisoikeusloukkauksista. Seurauksena kaikesta tästä Kroatia on joutunut kansainvälisesti eristyksiin. Sitä ei ole otettu mukaan neuvottelemaan EU:n jäsenyydestä, eikä se ole päässyt osalliseksi unionin apurahoista.

Sitä ei ole myöskään otettu mukaan sotilasliitto Naton rauhankumppanuusohjelmaan. Opposition vaaliliitto on kampanjassaan luvannut saattaa Kroatian lähemmäs länttä ja kansainvälistä yhteisöä sekä kohentaa taloutta.
Työttömyys nousi Kroatiassa marraskuussa jo yli 20 prosentin, keskimääräinen kuukausipalkka on vain vajaat 2500 markkaa ja talouden ennustettiin supistuvan vuonna 1999 kaikkiaan 1,5 prosenttia.

Vaaleissa on noin 3,8 miljoonaa äänioikeutettua ja lisäksi ulkomailla asuvia äänestyskelpoisia kroaatteja on noin 350 000. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan huomenna.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat