Mainos

Kroatialle väliaikainen presidentti

Kroatian perustuslakituomioistuin julisti tänään presidentti Franjo Tudjmanin toistaiseksi kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa. Presidentin tehtäviä hoitaa väliaikaisesti parlamentin puhemies Vlatko Pavletic. Pavletic toimii presidentin sijaisena aluksi 60 päivän ajan, mutta järjestelyä voidaan jatkaa aina uudelleen.

Tudjman, Franjo

Sijaisen nimittämisen jälkeen Kroatiassa voidaan aloittaa valmistuminen parlamenttivaaleihin, jotka on järjestettävä tammikuun loppuun mennessä. Tudjman, 77, on ollut sairaalassa marraskuun alun jälkeen. Virallisen tiedon mukaan hän kärsii suolirepeämän aiheuttamista komplikaatioista.

Kroatian parlamentti hyväksyi aiemmin tällä viikolla perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa presidentin siirtämisen väliaikaisesti pois virastaan. Aiemmin oli perustuslain mukaan mahdollista vain presidentin erottaminen virastaan lopullisesti. Tällöin Tudjman ei olisi voinut enää palata virkaansa, vaikka olisi tervehtynytkin. Tudjman on johtanut Kroatiaa siitä pitäen kun maa erosi Jugoslaviasta ja julistautui itsenäiseksi 1991.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.