Mainos

Kroatia mukaan rauhankumppanuusohjelmaan?

Kroatia voi liittyä sotilasliitto Naton rauhankumppanuusohjelmaan vuoden loppuun mennessä, jos se pelaa korttinsa oikein, sanoo Yhdysvaltojen suurlähettiläs William Montgomery.

Paikalliset tiedotusvälineet ovat syyttäneet Yhdysvaltoja Kroatian epäreilusta painostamisesta asiassa. Suurlähettiläs kiisti sen ja sanoi, että Kroatian jäsenyys ohjelmassa hyödyntäisi sekä sitä itseään että Yhdysvaltoja.

-Olemme esitelleet Kroatian hallitukselle kriteerit, miten liittyminen onnistuu mahdollisimman nopeasti ja toivomme että Kroatia selviää niistä vuoden loppuun mennessä, Montgomery sanoi. Hän lisäsi, ettei sekään vielä automaattisesti takaa Kroatian pääsyä rauhankumppanuusohjelmaan, mutta että vaatimukset täyttämällä maa saa ainakin Yhdysvaltojen täyden tuen taakseen.

Montgomery muistutti Kroatiaa erityisesti kolmesta Daytonin rauhansopimuksen seikasta, vuonna 1995 päättyneen Bosnian sodan jälkeisestä sovittelusta, pakolaisten palaamisesta ja maan sisäisestä demokratisoitumisesta.

Hänen mukaansa rauhankumppanuusohjelman jäsenyys merkitsisi Kroatialle alueellista vakautta ja takaisi, että Kroatia voisi konsultoida Natolle turvallisuuttaan uhkaavista tekijöistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.