Mainos

Kroatia hakee EU-jäsenyyttä helmikuussa

Kroatia hakee Euroopan unionin jäsenyyttä helmikuun lopulla. Asiasta kertoi EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi. Kroatian pääministeri Ivica Racan jättää todennäköisesti hakemuksen 18. helmikuuta, kun hän vierailee Ateenassa.

-Päivämäärä on tärkeä päivämäärä ei ainoastaan Kroatialle, vaan myös Euroopalle pitkän verisen sodan jälkeen, Prodi sanoi. Prodi viittasi Bosnian sotaan 1990-luvulla.

Kroatialla on kunnianhimoinen tavoite tulla EU:n jäseneksi nopeasti. Pääministeri Racan on ilmoittanut Kroatian toivovan liittymistä unioniin viiden vuoden kuluessa.

Asia nousi esille EU:n ulkoministerien kokouksessa, kun jäsenmaat keskustelivat Länsi-Balkanin haasteista. Useat jäsenmaat antoivat laajan tukensa Länsi-Balkanin maiden EU-pyrkimyksille, mutta samalla esille nousi myös huolenaiheita.

Suomi piti monen muun maan tavoin Länsi-Balkanin vakautta tärkeänä koko Euroopan kannalta. Pysyvä EU-edustaja Eikka Kosonen huomautti avoimessa keskustelussa, että lähentyminen Eurooppaan ei riipu yksinomaan unionista.

-EU:n ovi on avoinna, mutta sisään astuminen perustuu omien edellytysten täyttämiseen, Kosonen muistutti. Kosonen piti erityisen tärkeänä järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption kitkemistä Länsi-Balkanin maissa.

-Lieveilmiöt vaikuttavat kielteisesti alueen asukkaiden jokapäiväiseen elämään ja ovat kehityksen este, Kosonen sanoi. Rikollisuus ja turvallisuuden puute toistuivat muidenkin puheenvuoroissa. Samoin pakolaisongelma, kehittymätön talous ja yhteiskunnan rakenteiden keskeneräisyys nousivat esille.

-70 prosenttia Lontoon prostituutiosta on albanialaisten organisoimaa, Britannian eurooppaministeri Denis McShane totesi. Britannia korosti myös kansainvälisen oikeuden kunnioittamista ja viittasi kiistoihin, joita on aiheutunut sotarikollisten luovuttamisesta kansanväliselle tuomioistuimelle.

-Yksi tie Euroopan sydämeen kulkee Haagin kautta, McShane sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.