Kroaattikenraali Gotovina tuomiolla Haagissa

Oikeudenkäynti entistä kroaattikenraalia Ante Gotovinaa vastaan on alkanut tänään Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa. Gotovinaa ja kahta muuta kenraalia syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syytetyt ovat vakuuttaneet syyttömyyttään. Samalla linjalla oli tänään myös Kroatian pääministeri Ivo Sanander. Hän sanoi uskovansa, että tuomioistuin toteaa Gotovinan syyttömäksi.

Syytteiden mukaan Gotovina ja kenraalit Ivan Cermak ja Mladen Markac johtivat kroatialaisjoukkoja, kun ne valtasivat takaisin serbien miehittämän Krajinan alueen vuonna 1995. Takaisinvaltauksen yhteydessä kroatialaisjoukot surmasivat satoja serbejä ja polttivat sekä tuhosivat serbien asuttamia kyliä Krajinassa. Yli 200 000 serbiä ajettiin pois kotiseudultaan.

- Serbit joutuivat pakenemaan paniikissa. Alueelle jääneiden elämästä muodostui painajainen, kuvasi tapahtumia YK:n syyttäjä Alan Tieger.

Serbit olivat asuttaneet Krajinan vuoristoista aluetta jo vuosisatoja. Kroatian julistauduttua itsenäiseksi Jugoslaviasta 1991, he ajoivat alueella vähemmistönä olleet kroaatit pois ja julistivat alueen omaksi serbitasavallaksi. Tämä etninen puhdistus on myös johtanut tuomioihin YK:n alaisessa entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa Haagissa.

Gotovina suunnitteli Operaatio Myrskyn

Syyttäjien mukaan Gotovina, 52, ja hänen rikoskumppaninsa olivat avainasemassa suunnittelemassa Operaatio Myrsky -nimellä tunnettua hyökkäystä, jolla alue vallattiin takaisin. Cermak, 58, toimi alueen sotilasjohtajana ja Markac, 52, operaatioon osallistuneista poliisivoimista vastaavana apulaisministerinä.

Kenraalit toimivat syyttäjien mukaan yhteistyössä Kroatian edesmenneen presidentin Franjo Tudjmanin kanssa. Tudjman kuoli vuonna 1999.

- Serbien ajaminen pois Kroatiasta oli presidentti Tudjmanin pitkään hellimä poliittinen tavoite, Tieger sanoi.

Gotovina pidätettiin vuonna 2005 Kanarian saarilla. Hänen pakoilunsa oli estänyt Kroatian pyrkimykset liittyä EU:hun. Pidätys johtikin neuvottelujen aloittamiseen unionin kanssa.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna puolustuksen puheenvuorolla. Torstaina on vuorossa ensimmäisen todistajan kuuleminen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat