Kritiikkiä sataa uusien EU-pomojen niskaan

Myöhään eilen illalla valitut uudet EU-johtajat ovat saaneet niskaansa rankan ryöpyn kritiikkiä poliitikoilta, tiedotusvälineiltä ja tutkijoilta.

Perusviesti on ollut eri tahoilla samansuuntainen: EU-maat valitsivat johtajikseen kaksi kokematonta ja harmaata hiirulaista - Herman Van Rompuyn ja Catherine Ashtonin - joiden johdolla unioni ei kykene nousemaan sille kuuluvaan asemaan maailmanpolitiikassa ja -taloudessa.

- EU-maiden johtajat jatkavat unionin instituutioiden heikentämistä. Heikon komission puheenjohtajan jälkeen he valitsivat mauttoman neuvoston puheenjohtajan ja merkityksettömän ulkoministerin, latasi vihreiden meppiryhmän puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit.

- Eurooppa on vajonnut pohjaan. Hyvä puoli tässä on, että tämän jälkeen asiat voivat mennä vain parempaan suuntaan, hän jatkoi.

Tiedotusvälineet olivat Cohn-Benditin kanssa samoilla linjoilla. Saksalainen Der Spiegel julistaa nettisivuillaan, että "Eurooppa valitsi mitättömyydet".

Myös EU-piireissä taajaan luettu brittilehti Financial Times suhtautuu varauksellisesti Van Rompuyn ja Ashtonin valintaan.

Britannian ulkoministeri David Miliband toivoi lokakuussa, että EU valitsisi johtajikseen vahvat nimet, jotka pysäyttävät liikenteen Pekingissä tai Washingtonissa. Financial Times ei usko Van Rompuyn tai Ashtonin yltävän moiseen.

- Todennäköisesti Yhdysvaltain presidentti ja Kiinan pääministeri hoitavat jatkossakin Eurooppa-suhteitaan kahdenvälisillä neuvotteluilla Berliinissä, Lontoossa ja Pariisissa, FT arvioi.

Läpimätä valintaprosessi

Itse valintatulosten ohella lehdistössä moitittiin EU:n presidentin ja ulkoministerin salamyhkäistä valintaprosessia.

EU-kriittisyydestään tunnettu brittiläinen The Sun -iltapäivälehti muistuttaa, että unionin kansalaisilla ei missään vaiheessa ollut mahdollisuutta vaikuttaa suljettujen ovien takana tehtyihin valintoihin.

- Jälleen kerran meille havainnollistettiin, kuinka eurooppalainen imperiumi on mätä ytimiään myöten, The Sun kirjoittaa.

The Timesin mukaan eilisen nimityshuippukokouksen suurin häviäjä oli Britannian ex-pääministeri Tony Blair, jonka ajamisesta EU:n presidentiksi hänen seuraajansa Gordon Brown joutui viime metreillä luopumaan. Lehden mielestä syynä oli Blairin läheinen suhde George W. Bushiin ja innokas osallistuminen Irakin sotaan, joita molempia monissa EU-maissa karsastettiin.

Myönteisimmin Van Rompuyn nimitykseen suhtauduttiin hänen kotimaansa Belgian lehdistössä, jossa hehkutettiin, kuinka pääministeri kruunattiin hallitsemaan lähes puolen miljardin asukkaan EU:ta.

Samaan aikaan Belgiassa ollaan huolissaan pääministerin lähdöstä EU-tehtäviin, sillä Van Rompuy on onnistunut laannuttamaan flaamin- ja ranskankielisten kansanosien kieliriidat, jotka ovat pahimmillaan uhanneet koko maan olemassaoloa.

Turkissa Van Rompuyn valinta on otettu vastaan selvästi happamammin, sillä hänen tiedetään aiemmin vastustaneen tiukasti Turkin EU-jäsenyyttä ja julistaneen, että "Turkki ei ole osa Eurooppa, eikä koskaan tule olemaan".

Suomi toivoo Rehnille painavaa salkkua - katso Anne Sjöholmin juttu

Lipponen kiittää hallitusta EU-kampanjansa tukemisesta - katso Matti Maunun juttu

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat